Ірландські в'язані речі відрізняються дивно красивою фактурою

В'язальниці Ірландії, Ісландії шанують, поважають і намагаються вберегти від стороннього впливу самобутність свого найдавнішого ремесла - ручного в'язання. Не багатьом майстрам інших країн вдалося зберегти до нашого часу національний колорит в'язаних речей у такій мірі, як майстриням Півночі. В'язані вироби, створені цими чудовими рукодільниця, віртуозно володіють спицями, знають і люблять скрізь, де носять теплі речі.

Їх можна відразу відрізнити від безлічі інших кустарних виробів за колірною гамою, візерунку, орнаменту і крою.     Невичерпне джерело ідей дарують вони нам, рукодільниця, зумівши не розплескати жодної краплі народної творчості протягом століть. Суворий клімат цих країн, заняття риболовним промислом і вівчарством вимагали одягу, не продувається вітрами сирими.

Для тепла та зручності були придумані різні трикотажні дрібниці: орнаментовані устілки для розігрівання взуття (замість грілки), в'язана домашнє взуття, барвисті довгі пояси та багато, багато іншого. Серед різнобарв'я прекрасних речей ручної роботи, які в'яжуть в Норвегії та Ісландії, особливе місце займають вироби, виконані ірландськими візерунками, вражаючими своїм різноманіттям і виразністю.

Ірландські візерунки та їх історія. Ірландські в'язані речі відрізняються дивно красивою фактурою.     Джгути (рис. 1), ромби (рис. 2, 3), круги (рис. 4), візерунки, що нагадують мережі (рис. 5), шишечки зі знятими петлями (рис. 6) - все це створює необмежені можливості для фантазії в'язальниці. Часом з-під її рук виходять неповторні, своєрідні речі.

Найчастіше майстрині користуються прийомом перестановки петель - «віккель" (рис.7) і з його допомогою кожен раз створюють нові, оригінальні візерунки. Народився цей колоритний трикотаж на островах Аран. Цікава й самобутня його історія.

На трьох крихітних островах Аран біля західного узбережжя Ірландії і донині збереглися давні мотиви кельтського фольклору в одному з найстаріших видів рукоділля - ручному в'язанні (кельти жили тут у 4 столітті та нашої ери). Так само як фарфор в Китаї або ткацтво в Латинській Америці, ручне в'язання на цих островах перетворилося на справжнє мистецтво. Зараз населення цих островів зберігає свій гельський мову, пісні та фольклор.

Вони самі будують свої будинки, тчуть тканини, споруджують дерев'яні баркаси, вітрила, які не відрізняються від вітрил перших століть навігації, і роблять всі предмети першої необхідності. Як і в давнину, костюм жителя островів Аран складається з сорочки і штанів з білого домотканого полотна, строкатого поясу і взуття з сиром'ятної шкіри.

Одним з основних компонентів костюма є ручні в'язані речі, які виготовляють з місцевої, не очищеної від жиру овечої вовни, і тому вони чудово захищають рибалок від дощу, вогкості і вітру. Такий трикотаж в'яжуть тут з незапам'ятних часів.

Сучасність принесла з собою дуже невеликі зміни: перш шерсть пряли жінки, а чоловіки в'язали гусячими перами - сьогодні і прядуть і в'яжуть тільки жінки, а на зміну гусячим пір'ям прийшли звичайні спиці. І раніше і тепер пряжу фарбують рослинами цього острова в блакитний, зелений, червоний і жовтий кольори. Кожне село має свої види в'язання, а кожна сім'я - свій узор, які передаються від покоління до покоління.

Колись відмінність в'язок мало своє сумне практичне значення: якщо хвилі викидали на берег тіло потонулого рибалки, то за візерунками на його светрі можна було визначити село і сім'ю, з якої він родом. Кожен візерунок має своє символічне значення, один нагадує сіті рибалок, інший - огорожі будинків, складені з місцевого каменю. Історія деяких видів в'язок виявляється ще більш несподіваною.

Не так давно були проведені розкопки кельтського поховання. У ньому виявили фрагменти кам'яної різьби, мотиви якої ідентичні узорам деяких в'язаних виробів. Ймовірно, в основі їх лежать дуже давні форми геометричного орнаменту кельтського.     Інші візерунки ірландського трикотажу повторюють орнаменти, виявлені в доісторичних гротах Південно-Західної Європи.

Ще одна група візерунків тісно пов'язана з архітектурним і скульптурним декором Сходу. Витоки багатьох орнаментальних мотивів Аранська трикотажу не розгадані до теперішнього часу, їх символічне значення ще чекає своєї розшифровки. Але краса в'язаних виробів з островів Аран дозволить зараховувати їх до істинний творам мистецтва. Ірландські в'язані речі відрізняються дивно красивою фактурою ручне в'язанняРомби (див. рис.

2) Набрати 24 петлі (число має ділитися на 6 плюс 4 додаткові петлі для симетрії візерунка плюс 2 кромочні).     1-й ряд - 4 виворітні, наступні 2 петлі зняти, не пров'язуючи, на праву спицю, потім ліву спицю ввести за роботою в 1-у петлю і звільнити праву спицю з обох петель, 2-у петлю підхопити на праву спицю і після цього посадити на ліву, потім ці петлі провязать окремо лицьовими. Повторювати з початку ряду.

2-й і всі парні ряди - по малюнку. Виворітні петлі знімати (нитка перед петлями). Якщо в ряду зустрічаються поспіль 2 виворітні, то їх також знімати, не пров'язуючи (нитка перед петлями). 3-й ряд - 1 лицьова, * 2 виворітні, потім зняти, не пров'язуючи, на праву спицю виворітну і лицьову петлі.

Ліву спицю ввести за роботою в виворітну петлю і звільнити праву спицю з обох петель, лицьову петлю підхопити на праву спицю, посадити на ліву і ці петлі провязать: 1 лицьова, 1 виворітна, далі зняти, не пров'язуючи, на праву спицю 1 лицьова і 1 виворітну петлі, ліву спицю ввести перед роботою в лицьову петлю, звільнити праву спицю з обох петель, виворітну петлю підхопити на праву спицю, посадити на ліву і провязать: 1 виворітна, 1 лицьова. Повторювати від * до кінця ряду.

В кінці ряду 1 лицьова і крайкова.     5-й ряд - * зняти, не пров'язуючи, на праву спицю 1 лицьова і 1 виворітну петлі, ліву спицю ввести перед роботою в лицьову петлю і звільнити праву спицю з обох петель, виворітну петлю підхопити на праву спицю, посадити на ліву і ці петлі провязать: 1 виворітна, 1 лицьова, далі зняти, не пров'язуючи, на праву спицю виворітну і лицьову петлі, ліву спицю ввести за роботою в виворітну петлю, звільнити праву спицю з обох петель, лицьову петлю підхопити на праву спицю, а потім посадити на ліву і ці петлі провязать: 1 лицьова, 1 виворітна, далі 2 виворітні.

Повторювати від * до кінця ряду.     В кінці ряду зняти, не пров'язуючи, на праву спицю виворітну і лицьову петлі, ліву спицю ввести за роботою в виворітну петлю, звільнити праву спицю з обох петель, лицьову петлю підхопити на праву спицю, потім посадити на ліву і ці петлі провязать: 1 лицьова , 1 виворітна і крайкова. 7-й ряд - 1 виворітна, * наступні 2 лицьові петлі поміняти місцями, як в 1-му ряду, і провязивать лицьовими, 4 виворітні.

Повторювати від * до кінця ряду. В кінці ряду 1 виворітна і крайкова.

9-й ряд - зняти, не пров'язуючи, на праву спицю виворітну і лицьову петлі, ліву спицю вести за роботою в виворітну петлю, звільнити праву спицю з обох петель, лицьову петлю підхопити на праву спицю, посадити на ліву і ці петлі провязать: 1 лицьова, 1 виворітна, далі зняти, не пров'язуючи, на праву спицю 1 лицьова і 1 виворітну петлі, ліву спицю ввести перед роботою в лицьову петлю, звільнити праву спицю з обох петель, виворітну петлю підхопити на праву спицю, а потім посадити на праву і ці петлі провязать: 1 виворітна, 1 лицьова, після цього зв'язати 2 виворітні. Повторювати з початку ряду.

11-й ряд - 3 виворітні, * зняти, не пров'язуючи, на праву спицю 1 лицьова і 1 виворітну петлі, ліву спицю ввести перед роботою в лицьову петлю, звільнити праву спицю з обох петель, виворітну петлю підхопити на праву спицю , посадити на ліву і потім ці петлі провязать: 1 виворітна, 1 лицьова. Після цього зв'язати 2 виворітні. Повторювати від * до кінця ряду. В кінці ряду 3 виворітні і крайкова.     13-й ряд - повторювати з 1-го ряду.

Ромби з перемичкою (див. рис. 3) набрати 26 петель (кількість має ділитися на 24 плюс 2 кромочні).     Провязать один допоміжний ряд виворітними петлями.

1-й ряд - 2 виворітні, 1 лицьова, 5 виворітних, наступні 2 петлі провязать так, щоб 2-а петля лягла поверх 1-й з нахилом вправо (для цього зняти на праву спицю 2 петлі, ліву спицю ввести за роботою в 1-у петлю і після цього звільнити праву спицю з обох петель, тут же підхопити 2-у петлю на праву спицю і повернути на ліву), потім ці петлі провязать: 1 лицьова, 1 виворітна, далі 4 лицьові, наступні 2 петлі поміняти місцями так, щоб 1-а петля лягла з нахилом вліво поверх 2-й (для цього зняти на праву спицю 2 петлі, ліву спицю ввести перед роботою в 1-у петлю і після цього звільнити праву спицю з обох петель, тут же підхопити 2-у петлю на праву спицю і посадити на ліву), потім ці петлі провязать: 1 виворітна, 1 лицьова, далі 5 виворітних, 1 лицьова, 2 виворітні.     2-й і всі парні ряди по малюнку (виворітні петлі, крім чотирьох середніх, знімати, не пров'язуючи, нитка перед петлями).

3-й ряд - 2 виворітні, 1 лицьова, 4 виворітні, наступні 2 петлі поміняти місцями (як в 1-му ряду) і провязать їх з нахилом вправо - 1 лицьова, 1 виворітна, далі 1 виворітна, 4 лицьові , 1 виворітна, наступні 2 петлі поміняти місцями (як в 1-му ряду) і провязать їх з нахилом вліво - 1 виворітна, 1 лицьова, потім 4 виворітні, 1 лицьова, 2 виворітні. 5-й ряд - 2 виворітні, 1 лицьова, 3 виворітні, наступні 2 петлі поміняти місцями і провязать з нахилом вправо - 1 лицьова, 1 виворітна, далі 2 виворітні, 4 лицьові, 2 виворітні, наступні 2 петлі поміняти місцями і провязать з нахилом вліво - 1 виворітна, 1 лицьова, потім 3 виворітні, 1 лицьова, 2 виворітні.

7-й ряд - 2 виворітні, 1 лицьова, 2 виворітні, наступні 2 петлі поміняти місцями і провязать з нахилом вправо - 1 лицьова, 1 виворітна, далі 3 виворітні, 4 лицьові, 3 виворітні, наступні 2 петлі поміняти місцями і пров'язати з нахилом вліво - 1 виворітна, 1 лицьова, потім 2 виворітні, 1 лицьова, 2 виворітні. 9-й ряд (в цьому ряду петлі, що утворюють ромб, змінюють напрямок) - 2 виворітні, 1 лицьова, 2 виворітні, наступні 2 петлі поміняти місцями і провязать з нахилом вліво - 1 виворітна, 1 лицьова, далі 3 виворітні, 4 лицьові, 3 виворітні, наступні 2 петлі поміняти місцями і провязать з нахилом вправо - 1 лицьова, 1 виворітна, потім 2 виворітні, 1 лицьова, 2 виворітні.     11-й ряд - 2 виворітні, 1 лицьова, 3 виворітні, наступні 2 петлі поміняти місцями і провязать з нахилом вліво - 1 виворітна, 1 лицьова, далі 2 виворітні, 4 лицьові, 2 виворітні, наступні 2 петлі поміняти місцями і провязать з нахилом вправо - 1 лицьова, 1 виворітна, потім 3 виворітні, 1 лицьова, 2 виворітні. 13-й ряд - 2 виворітні, 1 лицьова, 4 виворітні, наступні 2 петлі поміняти місцями і провязать з нахилом вліво - 1 виворітна, 1 лицьова, далі 1 виворітна, 4 лицьові, 1 виворітна, наступні 2 петлі поміняти місцями і провязать з нахилом вправо - 1 лицьова, 1 виворітна, потім 4 виворітні, 1 лицьова, 2 виворітні.     За матеріалами www.myjane.ru

петля, ручне в'язання, в'язані речі, узор, спиця