Ажурні візерунки

Узори з накидами, що утворюють отвори, називаються ажурними. Накіди бувають прямі і зворотні.  Щоб утворити накид, слід правою спицею підхопити робочу нитку, що лежить на вказівному пальці лівої руки, зверху, рухом спиці справа наліво «до себе"  (Рис. 79).

Отриманий накид при пров'язування наступної петлі потрібно притримувати вказівним пальцем правої руки.  З виворітного боку роботи накид завжди пров'язуємо як виворітну петлю.  Особливістю накиду є те, що він не зв'язується з петлею нижчого ряду, тому в плетеній полотні між двома стовпцями петель утворюється отвір.

Якщо накид в наступному ряду не пров'язується разом з рядом стоїть петлею (наприклад, в візерунках з петель, знятих разом з накидом), то він є початком нового стовпця петель. У випадку, коли потрібно зробити додаток петлі всередині в'язаного полотна без отвору, застосовуємо зворотний накид. Для цього робочу нитку підхоплюємо знизу, рухом «від себе" (рис. 80).  У наступному ряду зворотний накид пров'язуємо також виворітного петлею.

В результаті утворюється схрещена петля, що закриває отвір. Від схрещеної петлі в полотні починається новий стовпець петель.  При в'язанні необхідно стежити за тим, щоб число додаються петель (накидов) у візерунку дорівнювало числу зменшувати.  Збавляти петлі можна перед накидом, після нього, а також через кілька особових або виворітних петель і навіть рядів, в залежності від структури даного візерунка.

Щоб отримати правильне зображення ажурних візерунків, недостатньо зробити накид і зменшити його.  Потрібно правильно зробити убавленіе накиду, щоб підкреслити рельєф узору.

При в'язанні ажурних візерунків необхідно керуватися наступними правилами: у випадку, якщо накид робиться раніше збавляння, слід провязивать дві петлі разом способом перекиди, тобто першу петлю зняти за верхню часточку з лівої спиці на праву, не пров'язуючи, другу провязать, а потім зняту першу петлю перекинути через другу, зменшивши одну петлю. При такому збавляння отримуємо нахил петлі справа наліво, а отвір праворуч від нього (рис.  22).

У випадку, якщо ми зменшуємо одну петлю (пров'язуємо дві петлі разом), а потім робимо накид, слід провязивать дві петлі разом лицьовою за верхні часточки. При такому збавляння отримуємо нахил петлі зліва направо, а отвір утворюється ліворуч від нього (рис. 21).

Виконувати всі ажурні візерунки краще другим способом в'язання виворітних петель, при якому лицьові петлі розташовуються верхніми часточками, що дає можливість легко виробляти потрібні збавляння.  Ажурні візерунки можна отримати, використовуючи подвійний накид. Подвійний накид отримуємо, захоплюючи правою спицею нитку двічі (рис. 81).  При в'язанні наступного ряду один накид пров'язуємо, а другий скидаємо із спиці.

За рахунок скинутого накиду у в'язаному полотні утворюється більший отвір.  У деяких візерунках подвійний накид, зроблений по лицьовій стороні роботи, з виворітного боку не скидаємо, а пров'язуємо першого накид як лицьову петлю, а другий як виворітну: для того, щоб відновити збавляння петлю при в'язанні лицьового ряду.  В ажурних візерунках часто потрібно зменшити за один прийом дві петлі, тобто провязать три петлі разом.

Три разом можна провязивать лицьовій за нижні дольки (рис. 16), способом перекіди (рис. 23) і способом перестановки петель (рис. 24).  У кожному окремому випадку дається потрібна рекомендація.  Застосовуючи різні способи збавляння і додавання петель (див. «прийоми в'язання"), змінюючи їх розташування, можна отримати цілий ряд красивих, кружевообразних ажурних візерунків, які можна використовувати як самостійний фон полотна або як обробку.

При в'язанні ажурних візерунків після набору петель пров'язуємо підготовчий ряд виворітними петлями або петлями, зазначеними на початку візерунка.  Вигадливий ажур (рис.  82).  Парування одностороння. Використовується при в'язанні жакетів, жилетів, джемперів, суконь. Кількість петель кратне семи плюс дві кромочні. Для зразка набираємо 30 петель і в'яжемо за схемою (рис.  83):

1-й ряд 2 лицьові, 2 разом за верхні дольки, накид, 3 лицьові і т. д. до кінця ряду;  2-й ряд 1 виворітна, 2 разом виворітної, накид, 1 виворітна, накид, 2 разом виворітної, 1 виворітна і т. д. до кінця ряду;  3-й ряд 2 разом за верхні дольки, накид, 3 лицьові, накид, 2 разом перекіди і т. д. до кінця ряду;  5-й ряд накид, 2 разом перекиди, 5 лицьових і т. д. до кінця ряду;

6-й ряд накид, 2 разом виворітної, 2 виворітні, 2 разом виворітної, накид, 1 виворітна і т. д . до кінця ряду;  7-й ряд 2 лицьові, накид, 2 разом перекиди, 2 разом за верхні дольки, накид, 1 лицьова і т. д. до кінця ряду;  9-й ряд повторюємо візерунок з 1-го ряду.  Гіпюр (рис. 84).  Парування одностороння. Використовується при в'язанні жакетів, джемперів, суконь. Кількість петель кратне дванадцяти плюс дві кромочні.

Для зразка набираємо 26 петель і в'яжемо візерунок за схемою (рис. 85):  1-й ряд 2 разом за верхні дольки, 2 лицьові, накид, 1 лицьова, накид, 5 лицьових, 2 разом перекіди і т. д. до кінця ряду;  3-й ряд 2 разом за верхні дольки, 1 лицьова, накид, 3 лицьові, накид, 4 лицьові, 2 разом перекіди і т. д. до кінця ряду;  5-й ряд 2 разом за верхні дольки, накид, 5 лицьових, накид, 3 лицьові, 2 разом перекіди і т. д. до кінця ряду;

7-й ряд 2 разом за верхні дольки, 5 лицьових, накид , 1 лицьова, накид, 2 лицьові, 2 разом перекіди і т. д. до кінця ряду;  9-й ряд 2 разом за верхні дольки, 4 лицьові, накид, 3 лицьові, накид, 1 лицьова, 2 разом перекіди і т. д. до кінця ряду;  11-й ряд 2 разом за верхні дольки, 3 лицьові, накид, 5 лицьових, накид, 2 разом перекіди і т. д. до кінця ряду;  13-й ряд повторюємо візерунок з 1-го ряду.  Ажурні ромби (рис.

86).  Парування одностороння. Використовується при в'язанні шарфів, жакетів, джемперів і як обробка. Кількість петель кратне 18 плюс по дві для симетрії праворуч і ліворуч від ліній раппорта, плюс дві кромочні.

Для зразка набираємо 24 петлі і в'яжемо за схемою (рис. 87):  1-й ряд на початку 2 лицьові, потім повторюють 2 лицьові, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 3 лицьові, накид, 2 разом перекиди, накид, 2 разом перекиди, накид, 2 разом перекиди, 1 лицьова. В кінці ряду 2 лицьові;

3-й ряд на початку 2 лицьові, потім повторюємо: 1 лицьова, 2 разом за верхні дольки, наки, разом за верхні дольки, накид, 2 разом за в ня часточки, накид, 5 лицьових, накид, 2 вм (перекиди, накид, 2 разом перекиди, наки разом перекиди. В кінці ряду 2 лицьові;

5-й ряд на початку 1 лицьова, накид, потім повторюємо: 3 разом перекиди, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 разом за верх часточки, накид, 7 лицьових, накид, 2 разом перекиди, накид, 2 разом перекиди, накид. В кінці ряду 2 разом перекиди, 1 лицьова;

7-й ряд на початку 2 лицьові, потім повторюємо: лицьові, накид, 2 разом перекиди, накид, 2 разом перекиди, накид, 2 разом перекиди, 3 лицьові, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 1 лицьова.  В кінці ряду 2 лицьові;

9-й ряд на початку 2 лицьові, потім повторюємо: 3 лицьові, накид, 2 разом перекиди, накид, 2 разом перекиди, накид, 2 разом перекиди, 1 лицьова, 2 разом за верхні часточки, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 лицьові. В кінці ряду 2 лицьові;

11-й ряд на початку 2 лицьові, потім повторюємо: 4 лицьові, накид, 2 разом перекиди, накид, 2 разом перекиди, накид, 3 разом перекиди, накид, 2 разом за верхні дольки , накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 3 лицьові.  В кінці ряду 2 лицьові;  13-й ряд повторюємо візерунок з 1-го ряду.  Вертикальна ажурна мережка (рис. 88).  Парування одностороння. Використовується при в'язанні літніх нарядних жакетів, джемперів.

Кількість петель кратні 15 плюс дві кромочні.  Для зразка набираємо 17 петель.  Можна всю ширину візерунка використовувати як обробну смужку. На схемі узор для повторення розміщений ліворуч від вертикальної лінії раппорта (рис.

89). Частина візерунка мережку можна використовувати як самостійний візерунок у поєднанні з виворітними або лицьовими петлями. Точки в схемі не читаються, вони використані для зручності запису:  1-й ряд 2 разом за верхні дольки, накид, 2 лицьові, 3 виворітні, накид, 1 лицьова, 3 виворітні, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 лицьові;

2,14,18 і 30-й ряди 4 виворітні, 3 лицьові, 2 виворітні, 3 лицьові, 4 виворітні;  5-й ряд 2 лицьові, іакід, 2 разом перекиди, 3 виворітні, накид, 2 лицьові, 3 виворітні, 2  Лицьові, накид, 2 разом перекіди;  4,12,20 і 28-й ряди 4 виворітні, 3 лицьові, 3 виворітні, 3 лицьові, 4 виворітні;  5-й ряд 2 разом за верхні дольки, накид, 2 лицьові, 3 виворітні, накид, 3 лицьові, 3 виворітні, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 лицьові;

6,10,22 і 26-й ряди 4 виворітні, 3 лицьові, 4 виворітні, 3 лицьові, 4 виворітні;  7-й ряд 2 лицьові, накид, 2 разом перекиди, 3 виворітні, накид, 4 лицьові, 3 виворітні, 2 лицьові, накид, 2 разом перекіди;  8-й і 24-й ряди 4 виворітні, 3 лицьові, 5 виворітних, 3 лицьові, 4 виворітні;  9-й ряд 2 разом за верхні дольки, накид, 2 лицьові, 3 виворітні, 3 лицьові, 2 разом за верхні дольки, 3 виворітні, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 лицьові;

11-й ряд 2 лицьові, накид, 2 разом перекиди, 3 виворітні, 2 лицьові, 2 разом за верхні дольки, 3 виворітні, 2 лицьові, накид, 2 разом перекіди;  13-й ряд 2 разом за верхні дольки, накид, 2 лицьові, 3 виворітні, 1 лицьова, 2 разом за верхні дольки, 3 виворітні, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 лицьові;  15-й ряд 2 лицьові, накид, 2 разом перекиди, 3 виворітні, 2 разом за верхні дольки, виворітні, 2 лицьові, накид, 2 разом перекіди;

16-й і 32-й ряди 4 виворітні, 3 лицьові , виворітна, 3 лицьові, 4 виворітні;  17-й ряд 2 разом за верхні дольки, накид, лицьові, 3 виворітні, 1 лицьова, накид, 3 виворітні, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 л цевие;  19-й ряд 2 лицьові, накид, 2 разом перек будинок, 3 виворітні, 2 лицьові, накид, 3 виворітні, 2 лицьові, накид, 2 разом перекіди;

21-й ряд 2 разом за верхні дольки, накид лицьові , 3 виворітні, 3 лицьові, накид, 3 виворітні, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 л цевие;  Двадцять третій ряд 2 лицьові, накид, 2 разом перек будинок, 3 виворітні, 4 лицьові, накид, 3 виворітні, 2 лицьові, накид, 2 разом перекіди;  25-й ряд 2 разом за верхні дольки, накид лицьові, 3 виворітні, 2 разом перекиди, 3 лицьові, 3 виворітні, 2 разом за верхні доли накид, 2 лицьові;

27-й ряд 2 лицьові, накид, 2 разом пepeкідом, 3 виворітні, 2 разом перекиди, 2 лицьові, 3 виворітні, 2 лицьові, накид, 2 вмес перекіди;  29-й ряд 2 разом за верхні дольки, накид, 2 лицьові, 3 виворітні, 2 разом перекиди, 1 лицьова, 3 виворітні, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 лицьові;  31-й ряд 2 лицьові, накид, 2 разом перекиди, 3 виворітні, 2 разом перекиди, 3 виворітні;  Тридцять третій ряд повторюємо візерунок з 1-го ряду.  Тиснений ажур (рис.

90).  Парування одностороння. Використовується при в'язанні жакетів, суконь, джемперів і як обробка.  Кількість петель кратне 20 плюс дві кромочні.

Для зразка набираємо 22 петлі і в'яжемо за схемою (рис. 91):  1-й ряд 1 виворітна, накид, 3 лицьові, 2 разом перекиди, 8 виворітних, 2 разом за верхні дольки, 3 лицьові, накид, 1 виворітна;  3-й ряд 1 виворітна, 1 лицьова, накид, 3 лицьові, 2 разом перекиди, 6 виворітних, 2 разом за верхні дольки, 3 лицьові, накид, 1 лицьова, 1 виворітна;

5-й ряд 1 виворітна, 2 лицьові, накид, 3 лицьові, 2 разом перекиди, 4 виворітні, 2 разом за верхні дольки, 3 лицьові, накид, 2 лицьові, 1 виворітна;  7-й ряд 1 виворітна, 3 лицьові, накид, 3 лицьові, 2 разом перекиди, 2 виворітні, 2 разом за верхні дольки, 3 лицьові, накид, 3 лицьові, 1 виворітна;  9-й ряд 1 виворітна, 4 лицьові, накид, 3 лицьові, 2 разом перекиди, 2 разом за верхні дольки, 3 лицьові, накид, 4 лицьові, 1 виворітна;

11-й ряд повторюємо візерунок з 1-го ряду.  Ведмежа лапка (рис. 92).  Парування одностороння. Використовується при в'язанні джемперів, жакетів, суконь. Кількість петель кратно 25 плюс дві кромочні. Для зразка набираємо 27 петель і в'яжемо по схемі (рис.

93):  1-й ряд 1 виворітна, 1 лицьова, накид, чотири рази 1 лицьова і 4 виворітні, потім 1 лицьова, накид, 1 лицьова, 1 виворітна;  2-й ряд 1 лицьова, 2 виворітні, накид, чотири рази 1 виворітна і 4 лицьові, потім 1 виворітна, накид, 2 виворітні, 1 лицьова;

3-й ряд 1 виворітна, 3 лицьові, накид, 2 разом перекиди, 3 виворітні, 2 разом перекиди, 3 виворітні, 1 лицьова, 3 виворітні, 2 разом за верхні дольки, 3 виворітні, 2 разом за верхні дольки, накид, 3 лицьові, 1 виворітна;  4-й ряд 1 лицьова, 4 виворітні, накид, чотири рази 1 виворітна і 3 лицьові, потім 1 виворітна, накид, 4 виворітні, 1 лицьова;

5-й ряд 1 виворітна, 5 лицьових, накид, 2 разом перекиди, 2 виворітні, 2 разом перекиди, 2 виворітні, 1 лицьова, 2 виворітні, 2 разом за верхні дольки, 2 виворітні, 2 разом за верхні дольки, накид, 5 лицьових, 1 виворітна;  6-й ряд 1 лицьова, 6 виворітних, накид, чотири рази 1 виворітна і 2 лицьові, потім 1 виворітна, накид, 6 виворітних, 1 лицьова;

7-й ряд 1 виворітна, 7 лицьових, 2 разом перекиди, 1 виворітна, 2 разом перекиди, 1 виворітна, 1 лицьова, 1 виворітна, 2 разом за верхні дольки, 1 виворітна, 2 разом за верхні дольки, 7 лицьових, 1 виворітна;  8-й ряд 1 лицьова, 8 виворітних, три рази повторюємо: 1 лицьова, 1 виворітна, потім 1 лицьова, 8 виворітних, 1 лицьова;  9-й ряд повторюємо візерунок з 1-го ряду.  Мозаїка (мал.  94).

Вязка одностороння. Використовується для джемперів, суконь, жакетів і як обробка. Кількість петель кратне дванадцяти плюс 2 петлі праворуч і 11 ліворуч від ліній раппорта, плюс дві кромочні.  Дану ширину візерунка (25 петель) можна використовувати як обробну вертикальну смужку.

Для зразка набираємо 27 петель і в'яжемо за схемою (рис. 95):  1-й ряд на початку 2 лицьові, потім повторюємо: 2 лицьові, 2 разом за верхні дольки, накид, 1 лицьова, накид, 2 разом перекиди, 5 лицьових і т. д. В кінці ряду 2 лицьові, 2 разом за верхні дольки , накид, 1 лицьова, накид, 2 разом перекиди, 4 лицьові;

3-й ряд на початку 2 лицьові, потім повторюємо: 1 лицьова, 2 разом за верхні дольки, накид, 3 лицьові, накид, 2 разом перекіди , 4 лицьові і т. д. В кінці ряду 1 лицьова, 2 разом за верхні дольки, накид, 3 лицьові, накид, 2 разом перекиди, 3 лицьові;  5-й ряд на початку 2 лицьові, потім повторюємо: 2 разом за верхні дольки, накид, 1 лицьова 3 разом перекиди, 1 лицьова, накид, 2 разом перекиди, 3 лицьові і т. д. В кінці ряду 2 разом за верхні дольки , накид, 1 лицьова, 3 разом перекиди, 1 лицьова, накид, 2 разом перекиди, 2 лицьові;

7-й ряд на початку 1 лицьова, 2 разом за верхні дольки, потім повторюємо: накид, 2 разом за верхні часточки, накид, 1 лицьова, накид, 2 разом перекиди, накид, 2 разом перекиди, 1 лицьова 2 разом за верхні дольки і т. д. В кінці ряду накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 1 лицьова накид, 2 разом перекиди, накид, 2 разом перекиди, 1 лицьова;  9-й ряд на початку 2 разом за верхні дольки накид, потім повторюємо: 2 разом за верхні дольки, накид, 3 лицьові, накид, 2 разом перекиди, накид, 3 разом перекиди, накид і т. д. В кінці ряду 2 разом за верхні дольки, накид, 3 лицьові, накид, 2 разом перекиди, накщід, 2 разом перекіди;

11-й ряд на початку 1 лицьова, накид, потім повторюємо: 2 разом перекиди, накид, 2 разом перекиди, 1 лицьова, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 1 лицьова, накид і т. д. В кінці ряду 2 разом перекиди, накид, 2 разом перекиди, 1 лицьова 2 разом за верхні дольки, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 1 лицьова;  13-й ряд на початку 2 лицьові, потім повторюємо: накид, 2 разом перекиди, накид, 3 разом перекиди, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 3 лицьові і т. д. В кінці ряду накид, 2 разом перекиди, накид, 3 разом перекиди, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 лицьові;

15-й ряд на початку 2 лицьові, потім повторюємо: 1 лицьова, накид, 5 лицьових, накид, 4 лицьові і т. д. В кінці ряду 1 лицьова, накид, 5 лицьових, накид, 3 лицьові;  17-й ряд на початку 2 лицьові, потім повторюємо: 2 лицьові, накид, 2 разом перекиди, 1 лицьова, 2 разом за верхні дольки, накид, 5 лицьових і т. д.  В кінці ряду 2 лицьові, накид, 2 разом перекиди, 1 лицьова, 2 разом за верхні дольки, накид, 4 лицьові;

19-й ряд на початку 2 лицьові, потім повторюємо: 3 лицьові, накид, 3 разом перекіди , накид, 6 лицьових і т. д. В кінці ряду 3 лицьові, накид, 3 разом перекиди, накид, 5 лицьових;  21-й ряд повторюємо візерунок з 1-го ряду.  Ажурні медальйони (рис. 96).  Парування одностороння.  Використовується при в'язанні ошатних жакетів, джемперів, жилетів.  Кількість петель кратне дванадцяти плюс 10 ліворуч і 7 праворуч від ліній раппорта, плюс дві кромочні.

Для зразка набирає 31 петлю і в'яжемо за схемою (рис. 97). Ажурні візерунки сукнюВ даному візерунку в'яжемо 3 петлі разом перестановкою петель.  1-й ряд на початку 3 лицьові, 2 разом за верхні дольки, накид, 1 лицьова, накид, потім повторюємо: 2 разом перекиди, накид, 2 лицьові, 3 разом перестановкою петель (рис.

24), 2 лицьові, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 1 лицьова, накид і т. д. В кінці ряду 2 разом перекиди, накид, 2 лицьові, 3 разом перестановкою петель, 2 лицьові, накид, 2 лицьові;  3-й ряд на початку 2 лицьові, 2 разом за верхні дольки, накид, 3 лицьові, потім повторюємо: накид, 2 разом перекиди, накид, 1 лицьова, 3 разом перестановкою петель, 1 лицьова, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 3 лицьові і т. д. В кінці ряду накид, 2 разом перекиди, накид, 1 лицьова, 3 разом перестановкою петель, 1 лицьова, накид, 3 лицьові;

5-й ряд на початку 1 лицьова, 2 разом за верхні дольки, накид, 4 лицьові, потім повторюємо: 1 лицьова, накид, 2 разом перекиди, накид, 3 разом перестановкою петель, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 4 лицьові і т. д. В кінці ряду 1 лицьова, накид, 2 разом перекиди, накид, 3 разом перестановкою петель, накид, 4 лицьові;  7-й ряд на початку 2 лицьові, накид, 2 лицьові, 3 разом перестановкою, 1 лицьова, потім повторюємо: 1 лицьова, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 1 лицьова, накид, 2 разом перекиди, накид, 2 лицьові , 3 разом перестановкою петель, 1 лицьова і т. д. В кінці ряду 1 лицьова, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 1 лицьова, накид, 2 разом перекиди, 3 лицьові;

9-й ряд у початку 1 лицьова, накид, 2 разом перекиди, накид, 1 лицьова, 3 разом перестановкою петель, 1 лицьова, потім повторюємо: накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 3 лицьові, накид, 2 разом перекиди, накид, 1 лицьова, 3 разом перестановкою, 1 лицьова і т. д. В кінці ряду накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 3 лицьові, накид, 2 разом перекиди, 2 лицьові;  11-й ряд на початку 2 лицьові, накид, 2 разом перекиди, накид, 3 разом перестановкою, накид, потім повторюємо: 2 разом за верхні дольки, накид, 5 лицьових, накид, 2 разом перекиди, накид, 3 разом перестановкою, накид і т. д. В кінці ряду 2 разом за верхні дольки, накид, 5 лицьових, накид, 2 разом перекиди, 1 лицьова;

13-й ряд повторюємо візерунок з 1-го ряду.  Листя в ажурі (рис. 98).  Для даної обробної смужки набирає 33 петлі і в'яжемо по всій ширині схеми (рис. 99), не враховуючи ступінчасті лінії раппорта:  1-й ряд 3 лицьові, 2 виворітні, 1 лицьова, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 1 лицьова, накид, 2 лицьові, 2 разом перекиди, 5 лицьових, 2 разом за верхні дольки, 2 лицьові, накид, 2 разом за верхні дольки, накид, 2 разом за верхні дольки, 2 виворітні, 3 лицьові;

накид, плаття, накидом, ажурний, схема