Вяжем шапку

У шапочках і ін виробах, де ряди виконують у двох напрямках, доводиться змикати останній стовпчик з першим. Вяжем шапку петляЦе роблять так. Гачок з петлею стовпчика вводять в останню петлю ланцюжка, пов'язаної замість першого стовпчика, і, підчепивши рабо-чую нитку, протягують її через петлю ланцюжка і петлю, знаходячи-щуюся на гачку, відразу (напівстовпчик).

Якщо для початку в'язання виконують кільце з ланцюжка, гачок вводять в першу петлю ланцюжка і виконують напівстовпчик.  Іноді замість кільця з ланцюжка роблять кільце з робочої нитки.  Для цього кінець нитки вкладають на вказівному пальці лівої руки рухом проти годинникової стрілки так, щоб вийшло кільце. Вільний кінець довжиною 2 см лягає на нитку, що йде від клубка.

Притиснувши великим пальцем лівої руки переплетення нитки, в кільце вводять гачок, піддягають їм робочу нитку і протягують, петлю на себе, потім в'яжуть кілька петель замість першого стовпчика і стовпчики, вводячи гачок в кільце і під кінець нитки. Коли всі стовпчики будуть пов'язані, кінець нитки затягують, кільце зменшується до потрібного розміру.

Часто візерунок складається з окремих частин (мережива, шапочки) або у вигляді квадра-та, кола, квітки (мережива, сумки, шалі та ін.)  З'єднання (сми-кание) мотивів виконують так. Спочатку в'яжуть весь перший мотив і нитку обривають. Вив'язуючи останній ряд другий мотив, його замикають з останнім рядом перший мотив.

Для цього, зв'язавши стовпчик або половину петель ланцюжка другий мотив, гачок виймають з петлі і вводять під петлі стовпчика або під ланцюжок перший мотив зверху, вниз.  Потім піддягають щойно зняту з гачка петлю, про-тасківают її під ланцюжком або крізь петлі стовпчика до себе і продовжують в'язання петель або стовпчиків другого ряду. За матеріалами www.uzelok.in

петля, візерунок, гачок, в'язання