В'язання гачком шапки

В'язана шапочка зручний і теплий головний убір. Шапочки бувають різні: з ободком, відворотом, з вушками, з козирком, з полями, берети. Узори для шапочок підбирають опуклі, рельєфні: «шахматка", «черепашка", «горбки", пишні стовпчики. В'яжуть шапочки за міркою обхвату голови.  При вимірі сантиметр проходить через опуклу частину потилиці, захопивши кінчики вух, по лобі над бровами. Ця мірка є розміром шапочки.

Виготовляють шапочку в такому порядку: 1. В'яжуть зразок візерунка.  Розраховують кількість петель ланцюжка для початку по обхвату голови і кількістю стовпчиків в 1 см візерунка, наприклад, обхват голови 55 см, в 1 см 2 стовпчики. Отже, потрібна ланцюжок з 110 петель (2 X 55).  2. В'яжуть основну (пряму) частину головку висотою 1518 см (по викрійці). 3. В'яжуть денце радіусом 78 см.

4. В'яжуть відворот, обідок, козирок, поля (по викрійці). 5. Зшивають деталі (пряму частину з обідком і козирком).  Шапочки в'яжуть по-різному: починають від центру денця чи знизу, по колу або в розгорнутому вигляді. Шапочки прикрашають вишивкою, китицями, помпонами.

Шапочка з відворотом Для шапочки 56-го розміру необхідно 100120 г тонкої пряжі 32 / 2 (в 68 ниток), мохеру 5560 Гачок 3. В'яжуть шапочку знизу по колу, по кресленням викрійки (рис. 66).  Ободок в'яжуть окремо. Викрійка шапочки: Основну (пряму) частину в'яжуть стовпчиками без накиду в 2 прийоми (мал. 67) одним або 23 квітами ниток, чергуючи кольору через 45 рядів.

Для зразка в'яжуть ланцюжок з 20 петель. 1-й ряд: 2 петлі підйому, * в кожну петлю ланцюжка в'яжуть стовпчик без накиду в два прийоми (гачок вводять в петлю ланцюжка, захоплюють нитку, протягують через петлю ланцюжка. На гачку 2 петлі.  Захоплюють нитку, провязивают 1 петлю, знову захоплюють нитку і провязивают 2 петлі (рис.  68).

2-й ряд: 2 петлі підйому, * в середину кожного стовпчика нижнього ряду в'яжуть стовпчик без накиду в 2 прийоми (рис. 69). 3-й ряд і всі наступні в'яжуть, як 2-й ряд. Ланцюжок з повітряних петель, розраховану, як описано вище, з'єднують напівстопчиком (див. рис. 38, а, б), потім в'яжуть по спіралі основну пряму частину 15 18 см.

Оформлення денця. Спочатку рівномірно по всьому колу збавляють 10 стовпчиків. Наступні 3 кола в'яжуть візерунком без змін. Потім рівномірно по всьому колу збавляють ще 6 стовпчиків.  Три кола в'яжуть, не змінюючи узор.

У семи колах збавляють кожен 3-й стовпчик, потім кожен 2-й стовпчик, поки не залишиться 1415 стовпчиків в колі.  Решта стовпчики підхоплюють на голку і стягують. Ободок в'яжуть двостороннім узором «колос" (рис.  70, схема до візерунку рис. 71) одним або 2 3 кольори ниток, чергуючи їх через два ряди візерунка. Пряжу для обідка беруть товсту або 32 / 2 у 810 ниток. Гачок 3, 4. Для початку обідка в'яжуть ланцюжок за розміром шапочки, кратну 3 + 1 петлю (для симетрії).

Для зразка 19 петель (3X6 + 1). 1-й ряд: 3 петлі підйому, 1 стовпчик з накидом в'яжуть у 6-у петлю ланцюжка з кінця. Вправо від стовпчика з накидом через одну петлю ланцюжка в'яжуть горбок з 3 Квітня накидов висотою 1 см, * вліво від стовпчика з накидом, в 3-ю петлю ланцюжка в'яжуть 1 стовпчик з накидом, вправо в основу попереднього стовпчика в'яжуть горбок *.  В кінці ряду 1 стовпчик з накидом в'яжуть в останню петлю ланцюжка.

2-й ряд: 3 петлі підйому, 1 стовпчик з накидом в'яжуть у передостанній стовпчик з накидом нижнього ряду (за горбком), * вправо від провязани стовпчики з накидом, в петлю останнього горбка нижнього ряду, в'яжуть горбок з трьох- чотирьох накидов; * в петлю наступного стовпчика з накидом в'яжуть 1 стовпчик з накидом, в петлю попереднього горбка в'яжуть горбок *. В кінці ряду стовпчик з накидом в 3-ю петлю підйому нижнього ряду.

3-й ряд і всі наступні в'яжуть, як 2-й ряд (змінюючи напрямок стовпчиків з накидом горбків вправо або вліво).  Ободок зшивають в коло.  Приклавши його лицьовою стороною до виворітної сторони шапочки (всередину), зшивають краю. Потім ободок відвертають на лицьову сторону шапочки. Одворот можна в'язати разом з прямою частиною шапочки за кресленням викрійки (рис. 72).

Для цієї шапочки використовують двосторонні візерунки. В'яжуть по колу або в розгорнутому вигляді двосторонньої в'язкою. Викрійка: Візерунок 1 (рис.  73). Для початку шапочки в'яжуть ланцюжок, кратну 6 + 1 петлю (для симетрії). Зразок 19 петель (63 + 1) для розгорнутого вигляду двосторонньої в'язкої (див. «Способи в'язання коротким гачком").

1-й ряд: 2 петлі підйому, * в кожну петлю ланцюжка стовпчик з накидом. 2-й ряд: 2 петлі підйому, * 3 особових стовпчика (див. рис. 24, 25 ), 3 виворітних стовпчика (див. рис. 26, 27) *. В кінці ряду в'яжуть стовпчик з накидом в останню петлю ланцюжка. 3-й ряд: 2 петлі підйому, * над трьома лицьовими в'яжуть 3 виворітних стовпчика, над трьома виворітними в'яжуть 3 ліцевих стовпчика *. В кінці ряду стовпчик з накидом в'яжуть в 2-у петлю підйому нижнього ряду.

4-й ряди всі парні ряди в'яжуть, як 2-й ряд. 5-й ряди всі непарні ряди в'яжуть, як 3-й ряд. При в'язанні по колу цим візерунком у кожному ряду лицьові стовпчики в'яжуть над особовими, виворітні над виворітними.  Для в'язання шапочки можна використовувати різні поєднання лицьових і виворітних стовпчиків в одному ряду: 1 X 1, (див. рис. 169) 2X2 (рис. 74), 33 (див. рис. 73), 4X4. Отриманий візерунок називається «гумкою".

Денце оформляють, як у попередній шапочці.  Шапочка з вушками Для шапочки 55-го розміру потрібно 80100 г вовни середньої товщини. Гачок 3. В'яжеться шапочка від центру денця за кресленням викрійки (ріс.75). Ланцюжок з п'яти повітряних петель з'єднують напівстопчиком.

Кожне коло з'єднують також напівстопчиком (останній стовпчик з'єднується з 2-й петлею підйому): 1-й коло: 2 петлі підйому, * 18 стовпчиків з накидом в'яжуть під ланцюжок кола.  2-й коло: 2 петлі підйому, * 1 стовпчик з накидом, у кожну 2-у петлю нижнього кола в'яжуть 2 стовпчики з накидом (для розширення денця) .* 3-й коло: 2 петлі підйому, * в 1-у і 2-у петлі в'яжуть по одному стовпчику з накидом, в кожну 3-Пд 2 стовпчики з накидом .* У наступному колі у кожну 4-у петлю нижнього кола в'яжуть 2 стовпчики з накидом, далі в кожну 5-ю, 6-ю і т. д. Коли радіус кола буде рівний 78 см, переходять на візерунок «горбки" (рис.

76, схема до візерунку рис. 77). 1-й коло: 1 петля підйому, * стовпчик без накиду в'яжуть у кожну петлю нижнього кола.  2-й коло: 3 петлі підйому, * між кожним стовпчиком нижнього кола в'яжуть горбок з трьома накидами висотою 1 см. 3-й коло: 1 петля підйому, * між кожним горбиком в'яжуть стовпчик без накиду. 4-й коло і всі парні в'яжуть, як 2-й круг. 5-й круги всі непарні в'яжуть як 3-й круг.

Схема в'язання шапочки: Зв'язавши головку шапочки висотою 1315 см, визначають місце для вушок (див. рис. 75). Всі стовпчики кола ділять на 6 рівних частин. Дві частини (див. рис.  75) в'яжуть основним узором горбками або стовпчиками без накида. Для визначення довжини вушок надягають шапочку на голову і вимірюють відстань від краю шапочки до середини підборіддя.  Чи не дов'язати 45 см до кінця довжини вушка, збавляють по одній петлі з одного і з іншого боку в кожному ряду.

Коли залишиться 56 стовпчиків, в'яжуть смужки довжиною 1517 см для зав'язування або з одного боку роблять петельку (рис.  78), а з іншого пришивають гудзик під колір шапочки. Можна пришити також стрічки. Всю шапочку по краю обв'язують стовпчиками без накида, стягуючи до окружності голови.  На шапочці, в середині денця, прикріплюють помпон або кисть. Помпони роблять наступним чином.  З картону вирізають 2 однакових гуртка діаметром 5,5 6 см.

У центрі роблять отвір від 1 до 1,5 см.  Кружечки складають разом і обвивають ниткою з голкою (рис. 79, а) до повного заповнення внутрішнього отвору (рис. 79, б).  Всі намотані нитки (рис.  79, в) розрізають ножицями по зовнішній стороні круга. Потім трохи розсовують гуртки, пропускають між ними міцну котушкові нитка (10 в 2 3 складання або ірис) і туго зав'язують нитки (рис.

79, г).  Картонні гуртки розрізають і видаляють, а помпон акуратно рівняють ножицями (рис. 79, д). Помпон роблять однотонним або різнобарвним. Кінцями міцної нитки помпон пришивають до центру денця шапочки. Іноді шапочку прикрашають пензлем на шнурі. Його роблять крученим, довжиною 9 10 см.

Беруть нитку в декілька складань, довжиною 25 30 см.  Двоє людей крутять кінці у різні боки двома руками.  Коли ослаблена нитка почне скручуватися, один з крутих, однією рукою (інший тримає шнур в натягнутому стані) бере за середину крученої нитки і передає свій кінець другого. Нитка повинна бути натягнутою.

Центр нитки це кінець шнура. Той, хто тримає середину нитки, повинен, поступово переставляючи праву і ліву руки по шнуру на 34 см, пересуватися до кінців. Нитка сама скручується. Шнур зав'язують вузлом, залишивши кінці для прикріплення кисті (мал.

80, а). Для кисті довжиною 5 8 см беруть картон такої ж довжини і на ньому 2030 раз намотують нитка. З одного кінця всі нитки розрізають ножицями. Виходить пучок ниток однакової довжини. Цей пучок розташовують між кінцями шнура і в центрі перев'язують двома вузлами (рис.  80, б).

Потім весь пучок ниток опускають вниз, як би прикриваючи кінці шнура (рис. 80, в).  Беруть нитку в 3 рази довше кисті і, обкрутив нею на відстані 1 1,5 см від верхівки, кисть туго пов'язують. Отримують головку кисті (мал. 80, г).

Кінці ниток підрівнюють ножицями.  Готову кисть кінцем шнура прикріплюють до центру денця. Схожі роботи: За матеріалами iskussnica.ru

гачок, для в'язання, схеми в'язання, бере, накид