Азбука в'язання

МАКСИМОВА М.В. Азбука в'язання платтяАЗБУКА в'язання, 1986 Один з видів орнаменту - різнокольорові в'язані клапті. Використовують такий трикотаж не тільки як декоративні прикраси (настінні килими, ковдри, подушки диванні й т.п.), але і в одязі. Як же в цьому випадку пов'язують між собою кольорові полотна? Наберіть на спиці 11 петель зі світлої нитки і стільки ж з темної від іншого клубка.

1-й ряд - 10 особових з темної нитки, потім лівою рукою накладіть темну нитку на світлу і, обійшовши її, візьміть темну нитку в праву руку, підтягніть до правої спиці і, притримуючи її, зв'яжіть 10 лицьових петель світлою ниткою.  2-й ряд - 10 виворітних зі світлої нитки, далі лівою рукою накладіть світлу нитку на темну і, обійшовши її, візьміть світлу нитку в праву руку, підтягніть до правої спиці і, притримуючи її, зв'яжіть 10 виворітних темної ниткою.

3-й ряд - візерунок повторюйте з 1-го ряду. Зв'яжіть 4-5 см - вийшов зразок з двох кольорових полотен, з'єднаних по вертикалі. Принцип з'єднання кольорових полотен по похилій лінії точно такий же. На рис. 316 представлена ​​в'язаний одяг з геометричним орнаментом. Рекомендуємо самостійно зобразити на картатій папері малюнок цього орнаменту. Виконайте його кольоровими олівцями в тій колірній гаммі, яка вам до лиця. Pіс.

316 Костюм з орнаментом Смуги на спідниці всі різні (крім дрібної клітини).  Зв'язати зручну, красиву шапочку зовсім не просто - потрібні певний досвід у техніці в'язання та знання деяких "секретів". Як же домогтися, щоб шапочка щільно прилягала до голови, не розтягувалася і мала форму, яка вам до лиця (рис. 317)? Зустрітися з основними вимогами, які необхідно враховувати в роботі.

Рис. 317 Шапочки Почнемо з самого головного - з викрійки. Вона набагато спрощує процес в'язання шапочки, тому що виключає роботу "всліпу". Зняття мірок для в'язаному шапочки (рис. 318).  Вихідною лінією для вимірювання є лінія обідка: вона дорівнює окружності голови, що і визначає розмір головного убору.

Рис. 318 Зняття мірок з голови Знімайте мірку по лобовій частині над рівнем брів і по самій опуклою, потиличної. Сантиметрову стрічку натягуйте туго. Припустимо, окружність голови 56 см. Тепер виміряйте відстань від верхівки до краю головного убору попереду (16 см), ззаду (17 см) і з боків (21 см).

Останню мірку (21 см) знімайте від верхівки по скроневої частини. Потім визначте відстань від мочки вуха до середини потилиці (11 см).  Примітка. Вимірюючи відстань від верхівки до краю шапочки спереду, потрібно врахувати, як будуть носити шапочку: закриваючи весь лоб або, навпаки, зовсім відкривши його. Залежно від цього мірки вийдуть різними. Викрійка-основа шапочки.

За мірками побудуйте креслення (рис.  319) - це форма-основа. Якщо з нею пов'язати полотно знизу вгору, зробивши збавляння петель над пунктирною лінією, а потім зшити його, то вийде шапочка "по голівці". Вона щільно облягає голову, повторюючи її форму. Pіс. 319 Викрійка-основа шапочки Для шапочки інших фасонів на викрійці-основі намічають нові лінії (моделювання).

Наприклад, для кулястої шапочки з невисоким обідком (3-4 см) слід додати 8-10 см на вільне облягання, рівномірно розподіливши його, тоді ширина викрійки стане рівною 66 см (56 см + 10 см = 66 см). У той же час ободок шапочки повинен щільно охоплювати голову, тому його мірка не міняється, а якщо пряжа "млява", не пружинить, то його потрібно зв'язати на 2-4 см менше, ніж окружність голови. Висоту викрійки для кулястої шапочки збільшують на 3-4 см.

В результаті вийшла робоча форма (рис. 320). Залишається вибрати візерунок, зробити контрольний зразок, розрахувати по ньому необхідне число петель для початку роботи і продумати спосіб збавляння петель на маківці шапочки. Рис. 320 Робоча викрійка кулястої шапочки Варіанти убавленій дуже різні, оскільки залежать від конкретного візерунка, і тому їх стільки, скільки візерунків для шапочок.

Але існує певне правило, яке необхідно знати, роблячи розрахунок убавленій. Воно полягає в наступному: збавляння у верхній частині шапочок потрібно робити через ряд, починаючи їх на 8-10 см від верхівки. Для круглої форми в'язання слід розділити на 6-7 частин і в кінці кожної збавляти по 1 петлі, для остроугольной - на 3-4 частини. Отже, чим рідше зменшення, тим гострішою стає верхівка шапочки.

Розглянемо в'язання жіночих шапочок на конкретних прикладах. Pіс. 321 Шапочка з полями Шапочка з полями (рис. 321). Розмір 55-56. Шерсті 100 г (1 нитку білого мохеру або 6 ниток пряжі № 32 / 2 та по 6 ниток цієї ж пряжі рожевого та блакитного кольору).  Спиці № 6 і 8. Напрямок в'язання знизу вгору, з полів шапочки (рис. 322). На рис. 322 Викрійка шапочки з полями На спиці № 8 наберіть 55 петель (кількість має ділитися на 4 плюс 1 додаткова петля плюс 2 кромочні).

1-й ряд - 1 лицьова, 1 виворітна і т. д. 2-5-й ряди - над лицьовими в'яжіть лицьові петлі, над виворітними - виворітні. 6-й ряд - 1 виворітна, з наступних трьох петель, узятих разом, зв'яжіть 5 петель (в'язати так: 3 разом виворітної, 1 накид, ще раз 3 разом виворітного ці ж петлі, 1 накид і знову 3 разом виворітного ці ж петлі) і т.д.  7-й ряд - лицьові петлі. 8-й ряд - виворітні петлі.

9-й ряд - 1 лицьова, 1 виворітна, 3 разом лицьовій за задні стінки, 1 виворітна і т.д. У цьому ряду відновилося початкове число петель.  10-й ряд - 1 виворітна, 1 лицьова і т.д. Далі виконайте 4-5 см гумкою 1х1. Після цього від'єднайте 5 ниток і на спицях № 6 зв'яжіть якомога тугіше гумку 1х1 (5 см) - від цього шапочка щільніше облягає голову.

Потім приєднаєте 5 ниток і на спицях № 8 зв'яжіть 8 см панчішною в'язкою (виворітна гладь - лицьова сторона шапочки), після цього почніть збавляння. Для цього розділіть в'язання на 7 частин та зробіть позначки кольоровою ниткою. В кінці кожної частини пров'язуйте по 2 петлі разом виворітної в кожному ряду з виворітних петель. Останні збавляння зробіть так: пров'яжіть всі петлі по 2 разом виворітній (на спицях залишилося 8 петель).

Обірвіть нитка, прошийте нею петлі, туго стягніть їх і цією ж ниткою зшийте шапочку. Шапочка з відворотом (рис. 323).  Розмір 56. Шерсті 140 г (пряжа № 32 / 2 в 16 ниток). Спиці № 4 і 6. Одворот пов'язаний в поперечному напрямку, тулія шапочки - у пайовому (рис. 324).

Для зразка узору одворота наберіть 29 петель (кількість має ділитися на 4 плюс 3 додаткові петлі для симетрії візерунка плюс 2 кромочні). Цвітну нитка міняйте через кожні 4 ряди. Рис. 323 Шапочка з відворотом 1-й і 3-й ряди 3 лицьові, 1 зняти (нитка за петлею) і т.д. 2-й ряд - лицьові петлі, зняті петлі знімати (нитка перед петлею).  4-й ряд - лицьові петлі, зняті петлі в'язати виворітного.

5-й і 7-й ряди - 1 лицьова, * 1 зняти (нитка за петлею), 3 лицьові. Від * повторювати до кінця ряду. В кінці ряду 1 лицьова і крайкова.  6-й ряд - як 2-й. 8-й ряд - як 4. 9-й ряд - візерунок повторюйте з 1-го ряду.

На спиці № 6 наберіть 25 петель (13 см) і зв'яжіть кольоровий відворот, додаючи в кінці кожного лицьового ряду по 1 петлі, а в кінці кожного виворітного стільки ж збавляючи. Поповнення петель робіть з допомогою накиду, виконуючи його рухом до себе, а збавляння - пров'язування кромочной і сусідньої петлі разом виворітної. З кромок одворота наберіть 68 петель спицями № 4 (нитка в 8 складань) і зв'яжіть туго 3 см гумкою 1х1.

Потім додайте 8 ниток (всього тепер 16) і спицями № 6 зв'яжіть 8 см хусткової в'язкою.  Після цього починайте збавляння. Розділіть в'язання на 6 частин і через ряд пров'язуйте по 2 петлі разом лицьовою в кінці кожної частини, крім останньої. Коли на спиці залишиться 10-12 петель, туго стягніть їх і цією ж ниткою зшийте шапочку.

Практичні поради * Шапочки круглі і типу ковпака краще в'язати з дуже товстої вовняної нитки (пряжа № 32 / 2 в 20-25 складань) спицями № 5-6. Це допоможе створити потрібну форму моделі.  Крім того, візерунок, виконаний з товстих ниток, набагато ефектніше, ніж з тонких. Pіс.

324 Викрійка шапочки з відворотом * Шапочки з мохеру необхідно саджати на трикотажну підкладку. А ще краще, вив'язуючи шапочку, до мохерової нитки приєднати вовняну того ж кольору або тональну. * Берети слід в'язати з ниток середньої товщини (пряжа № 32 / 2 у 8 складань) візерунками з пухкою структурою типу англійських гумок. * Шапочки, зв'язані гачком, довго зберігають форму.

В'яжуть їх найчастіше по колу, починаючи зверху, від центру. * Іноді шапочки починають з обідка з гумки. Розрахувати по гумці число петель для початку роботи не так просто, так як вона дуже еластична.  До того ж такий ободок швидко розтягується. Тому краще спочатку зв'язати верх шапочки (тулію) без обідка, зшити її і після цього гачком Довязать по колу ободок стовпчиками без накиду за задню нитку петлі підстави (див. рис.

273). * Якщо полотно шапочки в кінці роботи зшивається, то, вибираючи візерунок, передбачте, щоб шов його не порушив. Особливо це важливо для візерунків, складаються з широких вертикальних смуг. Рис. 325 Рукавиці Рукавиці (рис.  325) зазвичай виконують по колу на п'яти спицях: на чотирьох знаходяться петлі; а п'ятий в'яжуть. Таке в'язання називається круговим, або трубчастим.

На одну пару жіночих рукавичок потрібно 75-100 г вовни, чоловічих - 100 - 130 г, дитячих - 40-75 р. Для тренування зв'яжіть рукавицю на жіночу руку, орієнтуючись на наступні мірки (рис. 326), см : рис.

326 Зняття мірок з жіночої руки для в'язання рукавиць 1. Окружність кисті (вимірюють найширшу частину по кісточках, туго натягуючи сантиметрову стрічку) - 19 2. Довжина кисті від зап'ястя до кінця середнього пальця - 18,5 3. Довжина кисті від зап'ястя до кінця мізинця - 15 4. Довжина кисті від зап'ястя до основи великого пальця - 6 5. Довжина великого пальця від заснування до середини нігтя - 5 Рісет і в'язання рукавиці по колу. Спиці № 2,5, в'язання панчішне.

Зв'яжіть візерунок основної частини рукавиці - контрольний зразок - і визначте по ньому щільність в'язання, на приклад 3 петлі в 1 см. Підрахуйте число петель для початку роботи: 3 п. х 19 см (окружність кисті) = 57 п. Результат округлите в бік зменшення до цифри, яка ділиться без залишку на 4 (на число спиць) - 56.  На кожній спиці 14 петель. Рукавиці починають в'язати з манжети, виконуючи її гумкою, панчішної в'язкою з орнаментом або щільним узором з бахромою.

Почнемо з гумки. На 2 спиці, складені разом, наберіть 56 петель і звільніть одну із спиць. Потім дуже туго (інакше петлі зісковзують і спиці падають) пров'яжіть 1 ряд гумкою 1х1, одночасно розподіляючи петлі на 4 спиці наступним чином: пров'яжіть перші 14 петель 1-й спицею, 2-й спицею зв'яжіть ще 14 петель, далі 3-й - наступні 14 і, нарешті, останні 14 петель пров'яжіть 4-й спицею.

Таким чином провязани всі 56 петель і в роботу введені 4 спиці, вільна 5-я - робоча. До петлям 1-й спиці приколіть шпильку - вона буде орієнтиром у роботі.  На 1-й і 2-й спицях - петлі верхньої частини рукавиці, на 3-й і 4-й нижній (долоню). В'язання замкніть в коло, з'єднавши нитку від клубка з кінцем, що залишилися від набору петель ("хвостик").

Крайколичкувальні петель немає - це одна з особливостей трубчастого в'язання. Тепер в'яжіть за годинниковою стрілкою по зовнішній стороні кола гумку 1х1 (6-9 см), а потім 6 см панчішною в'язкою до основи великого пальця. Початківці любителі в'язання часто припускаються помилки, намагаючись в'язати по внутрішній стороні кола - це вкрай незручно і трудомістко. Отвір для великого пальця.

Для правою рукавиці отвір утворюють на 3-й спиці (рис. 327), для лівої - на 4-й.  Ширина його дорівнює числу петель на одній спиці мінус 4 петлі (14 п. - 4 п. = 10 п.). Найкраще для виконання отвори використовувати допоміжну нитку: на 3-й спиці пров'яжіть перші 2-3 петлі лицьовими, потім наступні 10 (петлі отвори) - лицьовими допоміжної ниткою і обірвіть її.

Тепер 10 допоміжних петель поверніть на 3-ю спицю і після цього всі петлі цієї спиці пров'яжіть лицьовими робочою ниткою. Далі в'яжіть рукавицю до кінця мізинця. Pіс. 327 Визначення місця великого пальця Зменшення петель в кінці рукавиці.  Збавляння можна зробити одним із старовинних способів: петлі скорочують по краях долоні, від чого кінець рукавиці набуває форму трикутника.

На 1-й і 3-й спицях перші 2 петлі провязивают разом лицьовій за задні стінки, на 2-й і 4-й спицях - останні 2 петлі разом лицьовою петлею за передні стінки. Збавляння робіть в кожному ряду або через ряд. Коли на спицях залишиться по 2-3 петлі, переведіть петлі верхньої частини рукавиці на одну спицю, а нижній - на іншу і продовжуйте збавляння, поки не залишиться лише 2 петлі.  Нитка обірвіть, простягніть петлі одну через іншу і затягніть.

В кінець нитки сховайте гачком на вивороті рукавиці і відпрасуйте її через 2 шари вологої марлі. За матеріалами www.cartalana.ru

Накидом, накид, для в'язання, бере, сукню