Починати слід з вибору гачків для в'язання

В'язальні гачки бувають металеві, пластмасові, дерев'яні і кістяні. Їх вибирають за товщиною пряжі. Для в'язання виробів з вовняної і товстої пряжі використовують товсті гачки. Тонкими металевими гачками в'яжуть ажурні легкі вироби.

Як правило, гачок повинен бути в 1,6-2 рази товще нитки. Але іноді для отримання ажурного малюнка беруть тонкі нитки і в'яжуть їх товстим гачком. Від правильного підбору гачка в значній мірі залежить якість в'язання. Тому, перш ніж почати в'язати виріб, пров'яжіть невеликий зразок, щоб переконатися, що гачок обраний вами правильно. Закінчивши в'язання, акуратно приберіть всі наявні кінці ниток на виворітну сторону і закріпіть їх там.

Вироби з бавовняних ниток можна пропрасувати через вологу тканину. Починати слід з вибору гачків для в'язання в'язання гачкомВироби з вовняних ниток злегка отпаривают через вологу тканину, майже не торкаючись праскою, а тільки проводячи їм дуже близько над поверхнею вологої тканини. Потім знімають вологу тканину і залишають виріб деякий час на столі до повного висихання. Так отпаривают окремі частини виробу.

Пошиті вироби злегка отутюжівают в швах також через вологу тканину. Дуже багато виробів взагалі не пропрасовуються (шапочки, ажурні і щільні шарфики). Готові в'язані вироби перуть і сушать, розклавши на шматку матерії на плоскій поверхні. За основу в'язання гачком приймають стовпчики без накиду і з накидом. Повітряна петля. Служить початком в'язання, утворюючи ланцюжок, і застосовується в в'язанні всіх візерунків.

Напівстопчиком. Застосовується при в'язанні краю виробу, щоб він був рівним і щільним, і при з'єднанні фігур. В'яжуть його так: вводять гачок у петлю попереднього ряду або в 2-у петлю після ланцюжка, захоплюють гачком робочу нитку і протягують її безпосередньо через петлю ряду (ланцюжки) і петлю, що лежить на гачку (рис. зліва).

Стовпчик без накиду. Вводять гачок в петлю попереднього ряду або ланцюжка (тоді в 2-у петлю, не рахуючи петлі на гачку), захоплюють нитку й витягають петлю. На гачку утворилися 2 петлі. Знову захоплюють нитку і протягують її через 2 петлі, що лежать на гачку.

Стовпчик з накидом. Роблять накид на гачок, вводять гачок у петлю попереднього ряду або ланцюжка (тоді в 3-ю петлю від гачка, не рахуючи петлі на гачку), захоплюють нитку й витягають петлю до рівня петлі, що лежить на гачку.     На гачку утворилися 3 петлі (петля, накид, петля). Потім захоплюють нитку і протягують її через 2 перші нетлі на гачку (петля і накид), знову захоплюють нитку і протягують її через 2 останні петлі на гачку.

Стовпчик з двома накидами. Роблять два накида на гачок, вводять гачок у петлю попереднього ряду (або 4-у петлю ланцюжка), захоплюють нитку і протягують петлю. На гачку утворилися 4 петлі. Захоплюють нитку і протягують її через 2 перші петлі, що лежать на гачку, знову захоплюють нитку в протягують її через наступні 2 петлі зва гачку, ще раз захоплюють нитку і протягують нитку через 2 останні петлі на гачку.

Замкнена колечко з повітряних петель. Число замкнутих петель проставляється в колечку.     Полуколечко з повітряних петель. Число їх проставляється в полуколечке. Стрілка вказує початок і напрямок в'язання. * * - Зірочки виділяють основну частину візерунка (раппорт малюнка). Вони означають, що укладену в них комбінацію петель треба повторювати по всьому ряду. За матеріалами homefamily.rin.ru

для в'язання, ажурний, в'язання гачком, в'язання гачком, гачок