В'язання гачком для дітей шапочка

За основу беремо ось таку от схемку, але в процесі в'язання будемо вносити свої корективи. Капелюшок виходить на ОГ 48-50 см. Примітки (дуже сподіваюся, що нікого ними не заплутався): Кожен ряд починається з 4 в.п. - 3 петель підйому і 1 в.п. для арочки. Сам візерунок капелюшки вив'язуються у вигляді т.зв. галочок - 2СН, розділених 1 в.п. в арочку попереднього ряду. Розширення денця до потрібного діаметру відбувається зарахунок рівномірного додаток 6 галочок в кожному ряду.

Щоб кути в місцях збільшень не гостро виділялися збільшення у кожному наступному ряду робляться зі зміщенням на половину сегмента щодо попереднього. Отже, 4 в.п. замикаємо в кільце. 1р. - 4 в.п. (3 петлі підйому і 1 в.п. для арочки), 11 СН. 2р. - У кожну арочку попереднього ряду пров'язуємо по 2 СН, розділених 1 в.п.

Виходить 12 т.зв. галочок. 3р. - Починаємо робити прибавки-галочки. В кожному наступному ряду таких надбавок буде по шість. Суть такої надбавки залежить від пров'язування додаткової галочки між арочками попереднього ряду. 4р. - Робити 6 збільшень-галочок через кожні 3 галочки попереднього ряду. 5р. - Робити 6 збільшень-галочок через кожні 4 галочки попереднього ряду. 6р. - В'яжемо без надбавок.

У кожну арочку попереднього ряду в'яжемо по 2 СН, розділених 1 в.п. 7р. - Робити 6 збільшень-галочок через кожні 5 галочок попереднього ряду. 8р. - В'яжемо без надбавок. Денце починає трохи закруглятися.

9р. - Робити 6 збільшень-галочок через кожні 6 галочок попереднього ряду. На цьому збільшення закінчуються і далі до потрібної глибини капелюшки в'яжемо без них. З числом Пі я дружу досить відносно, денце в мене вийшло 13 см. Рядів у мене вийшло 26 від початку в'язання і висота капелюшки до полів 17 см. Для полів пров'язуємо 2 ряди СБН.

У другому ряду робимо збільшення у кожен 5-й стовпчик. У наступному ряду в кожну вершинку стовпчика попереднього ряду пров'язуємо 1 рельєфний стовпчик і 1 СН. Т.ч. гачком № 2,1 пров'язуємо три ряди полів. Потім міняємо гачок на № 2,5 і пров'язуємо ще 2 ряди. На фото видно, що поля стають перпендикулярно до самої шапочці з першого ряду їх пров'язування. Останній ряд пров'язуємо рачьім кроком гачком № 2,1. На останньому фото я показала як виглядає шов.

Капелюшок готова! Можливо при пров'язування полів комусь допоможе такий малюнок. Мені його надіслала одна Осіночка у вигляді питання. Варіант № 1 - правильний. Вив'язувати в один стовпчик - рельєфний, у другій - звичайний і т.д.

Поля можна і навіть потрібно відпарити. Збільшення для полів можна робити і частіше, головне добитися того, щоб вони рівномірно розходилися і не йшли хвилею. Я дуже люблю ці квіти і в житті, і в в'язання. Дуже легкі у виконанні й гарні. - № 2,5.

Розмір троянди безпосередньо залежить від обраної пряжі, гачка і спочатку набраного кількості в.п. в ланцюжку. Я ніколи не набираю їх наглаз, т.к. часто перев'язую одні й ті ж капелюшки і трохи більше - трохи менше за мене не влаштовує. Але перший раз звичайно потрібно пройти дослідним шляхом. За основу беремо ось цю схемку. Набираємо ланцюжок з 69 в.п. 1р. - В 5-у петлю ланцюжка пров'язуємо СН.

Далі через одну петлю в наступну в.п. ланцюжка пов'язуємо 2 СН, розділених 1 в.п. Вяжем т.ч. до кінця ряду. 2р. - В'яжемо 3 в.п. підйому і роботу повертаємо. У першу арочку пров'язуємо ще 1 СН, 3 в.п. і 2 СН. Далі до кінця ряду в кожну арочку пров'язуємо 2СН, 3 в.п., 2 СН. 3р. - У кожну арочку попереднього ряду пров'язуємо по 9 СН. Перший пелюстка починаємо з 3 в.п.

Звертаємо трояндочку рулика, ну і все. Довго правда 3 ряд в'язати, але воно того варте. Схемки ні, моя імпровізація. Дуже зручні при оформленні клумб. Вяжем ланцюжок з 15 в.п.

У другу петлю ланцюжка пров'язуємо СБН. Далі в кожну петлю до кінця ланцюжка - напівстовпчик, 2 СН, 2 с2н, 3 С3Н, 2 с2н, 1 СН, 1 напівстовпчик, 1 СБН. Листик повертаємо і у зворотний бік пров'язуємо в дзеркальному порядку - 1 СБН, 1 напівстовпчик, 2 с2н, 3 С3Н, 2 с2н, 2 СН, 1 напівстовпчик, 1 СБН. З'єднуємо за допомогою СС з вершинкою.

Далі за допомогою СС (тільки крізь листочок) пров'язуємо борозенку посередині листочка. Вив'язувати додатково 25 в.п. - 10 в.п. для стеблинки і 15 в.п. для другого листа, який вив'язувати аналогічно першому. Повертаємося на початок по стеблинки за допомогою все того ж СС. Набирає 15 в.п. для третього листочка і пров'язуємо його також як і два попередніх. Гілочка з листочків готова.

На останніх 2-х фото я показала як їх можна крутити. На першому стандартна гілочка, що виглядає з-під чого-небудь. На другому фото листочки розташовані так як на 3-й капелюшку з цього МК. Мені віддалено схожий на лілею. За основу беремо ось таку схемку. Змінювати не будемо практично нічого.

Але в мене постійно залишається місце для 7-го аркуша, хоча в оригіналі їх шість. Ну і в оригіналі квітка у бутоні, а у мене завжди розпустилася. Можна почати з 2-х в.п. і в першу з них вив'язати 12 СБН. А можна як я зробити ледачу петлю і з неї вив'язати спочатку 1 в.п., а потім 12 СБН і потягнути за вільний кінець.

Т.ч. можна затягнути тугіше серединку. Далі з'єднуємо в кільце про допомозі СС і з першої вершинки вив'язувати в.п. і СБН. Вив'язувати 11 в.п. (10 в.п. - основу майбутнього пелюстки і 1 в.п підйому).

У другу петлю ланцюжка в'яжемо СБН, далі в кожну вершинку ланцюжка - 1 напівстовпчик, 6 СН, 1 напівстовпчик, 1 СБН. (Всі стовпчики вив'язуються в 1 полупетлю ланцюжки, тому що потім потрібно буде зробити обв'язку за другу полупетлю, щоб при цьому виглядала третя.) Прикріплюємо пелюстка до основи-серединці, вив'язуючи з двох стовпчиків підстави один. Набираємо ланцюжок з 11 в.п. і пров'язуємо Аналогічно другий пелюстка. Т.ч. в'яжуться і всі наступні пелюстки.

Обв'язку можна зробити контрастним кольором, а можна таким же. Прикріплюємо нитка і за допомогою СБН обв'язуємо по черзі всі пелюстки за задню полупетлю. На вершинке кожної пелюстки пров'язуємо 3 в.п. Напевно, щоб кінчики були гострими.

Начебто все. Ободок на останній капелюшку зробила, скрутивши в джгутик 6 ниточок різного кольору, простягнула його через капелюшок, зав'язала кінці і сплела з них косичку, яку закрутила вензелем і пришила. Самі вензелі можна робити по-різному. Можна вив'язувати ланцюжки з в.п. і пришивати їх, а можна за допомогою тамбурного шва. Це кому що ближче.

На дирчавих капелюшках мені подобається викласти його так як хочу, а потім вже шити. Ну ось власне і все. За сим, милі дівчатка-осіночкі, дозвольте відкланятися. Вибачте, якщо щось десь не так показала.

Я старалася і щиро сподіваюся, що комусь мої уроки допоможуть. За матеріалами www.liveinternet.ru

схема, гачок, квітка, візерунок