В'язання туніським гачком оригінальна техніка

Для туніського в'язання використовується довгий, так званий, туніський гачок. Як і інші гачки, він може бути різної товщини для в'язання полотна з різних ниток по фактурі і товщині. На вільному кінці туніського гачка розміщується обмежувач.  В'язання довгим гачком називають туніським, афганським плетінням, вікторіанським, а також терміном «тунель".

В'язання туніським гачком - оригінальна техніка. Виріб в'яжуть, не розгортаючи його на 180 градусів, як це робиться при в'язанні гачком полотен або при в'язанні на спицях поворотними рядами.  Кожен ряд виконується в два прийоми: в особовому ряду у напрямку справа наліво набирають петлі, а в виворітного ряду провязивают їх уже в напрямку зліва направо.

Візерунки, пов'язані довгим гачком, за фактурою більше нагадують тканину, ніж в'язане полотно, і мало розтягуються. Полотно має лицьову і виворітну боку.  Гачок вздовж всієї довжини (30-50см) повинен бути однієї товщини (класичний туніський гачок) або жорстке початок гачка (15-20см) триває гнучкої волосінню (гачок на гнучкому зв'язку).  Довжина гачка визначає ширину полотна, яку можна зв'язати.

Довгим гачком в'яжуть завжди по лицьовій стороні в прямому і зворотному напрямку, тому полотно зазвичай має чітко виражені лицьову і виворітну боку. Вироби, пов'язані довгим гачком, практичні в шкарпетці, так як тунисское полотно не витягується ні в довжину, ні в ширину і майже не деформується після прання. Ці властивості треба враховувати при розрахунку вироби перед початком в'язання, збільшуючи припуск на вільне облягання.

Розмір довгого гачка визначається діаметром стрижня, і підбирають його в залежності від товщини пряжі з таким розрахунком, щоб гачок був приблизно в 2 рази товще нитки (приблизно як при звичайному в'язанні).  Гачки для туніського в'язання можуть бути і звичайної довжини (12 - 15 см) на тросі (гнучкий кінець). Такі гачки легше, зручніше при в'язанні деталей великої ширини і незамінні для кругового в'язання.

Витрата пряжі в туніському в'язанні приблизно на 20% менше, ніж при в'язанні полотна такий же щільності коротким гачком. В'язання туніським гачком оригінальна техніка гачокЦе відбувається завдяки простому переплетення нитки (стовпчик без накиду утворюється трьома, а туніський стовпчик - тільки двома нитками).

Характерною особливістю туніського в'язання є виконання кожного ряду в 2 етапи: перший (набірний) - набір петель на гачок з кожної петлі підстави в напрямку справа наліво по всій ширині полотна, і другий (Закріплювальні) - послідовне пров'язування набраних петель у зворотному напрямі зліва направо, не повертаючи виріб.  Основою для всіх візерунків служить ланцюжок з повітряних петель.

Вона не входить в рахунок рядів візерунка і позначається як нульовий ряд. Над останнім рядом провязивают справа наліво 1 ряд стовпчиків без накиду або напівстопчиком.  Довгим гачком можна виконувати найрізноманітніші візерунки; їх вигляд буде залежати від того, як вводять гачок при наборі петель і як провязивают ці петлі в закріпним етапі.

При наборі туніських стовпчиків гачок можна вводити під одну або декілька вертикальних ниток попереднього ряду, а також під горизонтальну ланцюжок всередині полотна, або під вертикальну нитку на 2 ряди нижче і т. д. В'язання туніським гачком оригінальна техніка в'язання гачкомПри цьому, можна між набираємо петлями додатково накидати на гачок робочу нитку (прямий або зворотний накид) або, набираючи петлі на гачок, попарно перехрещувати їх, а також провязивать у другому етапі не тільки по одній, а й по 2, 3 і більше петель разом.  У наступних статтях ми розглянемо основні переплетення туніського в'язання та деякі візерунки.

За матеріалами www.myjane.ru

в'язання на спицях, для в'язання, в'язання гачком, в'язання гачком, гачок