Туніське в'язання гачком техніка

У кожної техніки в'язання є свої плюси. Полотно, пов'язане спицями, м'яке і еластичне. Класичним коротким гачком можна пов'язати тонке ажурне і товсте щільне полотно, але їх незручно в'язати фасонної ниткою. Узори, пов'язані довгим гачком, за фактурою нагадують тканину і мало розтягуються, на них добре видна фактура нитки.

Узори мають лицьову і виворітну боку, під час в'язання полотно не треба перевертати і сторона в'язання не змінюється. Довжина гачка визначає ширину полотна, яку можна зв'язати. На неробочому кінці гачка є потовщення, що не дозволяє зісковзувати набірним петлям. Вчитися в'язати і робити невеликі зразки візерунків можна і на звичайному короткому гачку.

Товщина (діаметр) довгого гачка в 5-6 разів більше товщини робочої нитки. Основою всіх візерунків служить ланцюжок з повітряних петель. Перший ряд полотна для більшості візерунків однаковий і виконується в два прийоми. 1-й прийом - справа наліво.

З кожної петлі ланцюжка, починаючи з другої від гачка, витягнути з петлі і залишити їх на гачку. На гачок набереться стільки петель, скільки їх було в ланцюжку. 2-й прийом - зліва направо, не повертаючи роботу. Провязать послідовно всі набрані петлі, спочатку один раз останню набрану петлю, а потім по дві петлі, поки на гачку не залишиться одна петля, вона ж початкова петля наступного ряду.

Довгим гачком можна виконувати багато різних візерунків. Все залежить від того, як вводити гачок в полотно при наборі петель і як потім провязивать ці петлі. Проста плетінка 2-й ряд. 1-й прийом. Набирати петлі, вводячи гачок під вертикальну стінку кожної петлі по всій ширині полотна. 2-й прийом.

Послідовно провязать всі набрані петлі (як на попередніх картинках), останню набірну петлю один раз, а потім всі петлі попарно. Останній ряд полотна виходить дуже пухкий, тому після того як пов'язане полотно потрібного розміру, необхідно зробити завершальний ряд із з'єднувальних стовпчиків. З правого боку полотна вийшов край - косичка, з лівого - з однієї нитки. Зразки простий плетінки, пов'язані з різних ниток.

Фасонні лінії на просте плетінці Фасонні лінії (плече, пройма, горловина) на простий плетінці необхідно в'язати неповними рядами. Спосіб вив'язування праворуч і ліворуч різний. За викрійці зробити розрахунок убавленій по петлям і рядам (як в спицях або класичному гачку). Для убавленій праворуч на початку кожного ряду замість набору петель зробити розрахункову кількість з'єднувальних стовпчиків, далі набирати петлі як звичайно.

Для убавленій зліва в кінці кожного ряду недобирає розрахункова кількість петель, закривати ряд як звичайно. Для закріплення пухкого краю після виконання всієї лінії (пройми, плеча, горловини) зробити загальний ряд сполучними стовпчиками, закріплюючи одночасно всі ряди фасонної лінії.

Додаток 1 петлі Для збільшення 1 петлі в середині ряду гачок ввести між двома вертикальними петлями в горизонтальну петлю попереднього ряду і витягнути набірну петлю. У виворітного ряду всі петлі провязать попарно, як звичайно.

петля, спиця, візерунок, ажурний, гачок, в'язання