Туніське в'язання гачком цікавий спосіб в'язання

З давніх пір відомий цей цікавий спосіб в'язання гачком довгим, іноді його називають в'язанням у набір. В'язане полотно має чіткий візерунок, майже не розтягується і не деформується після прання. Для в'язання підходять будь-які товсті нитки і довгий гачок з головкою на кінці, щоб не спускали петлі. Його довжина повинна бути такою, щоб можна було набрати петлі по всій ширині виробу, інакше виріб зшивається з окремих смуг.

Найчастіше гачок при в'язанні тримають в руці як олівець під час письма, але недарма довгий гачок називають ще гачок-спиця: при в'язанні його потрібно тримати в руці як спицю. Слід пам'ятати, що в туніському в'язанні не можна туго натягувати нитку, інакше в наступних рядах буде важко проводити набір петель.

При цьому способі в'язання для отримання закінченого ряду виконують дві операції: першу (справа наліво) - набирають петлі на гачок, не пров'язуючи, і другу (зліва направо) - провязивают ці петлі одну за одною.  В'язання на довгому гачку проводиться тільки по одній лицьовій стороні і цим відрізняється від в'язки, виконуваної звичайним гачком.

Підстава візерунка є ланцюжок з повітряних петель, вона в'яжеться по ширині вироби, потім по її кісці набирають на гачок відразу всі петлі (тому в'язання і називається в набір) (рис.1а.) .  Коли набір закінчено, не повертаючи роботу, в'яжуть у зворотний бік: для цього накидають на гачок робочу нитку і протягують її через крайню петлю, що лежить на гачку, потім знову захоплюють нитку і протягують її через дві петлі (рис.1б).

Так продовжують в'язати до кінця ряду, поки на гачку не залишиться одна петля.  Ефектна в'язка виходить при використанні ниток двох і більше кольорів: набір робиться ниткою одного кольору, а спуск-другого.  Так як туніська в'язка одностороння, то в цьому випадку нитку в кінці кожного ряду доведеться обрізати. Для того щоб не обрізати нитку, наступного ряду - навпаки: набір - другим кольором, а спуск першим.

Туніський гачок з успіхом використовується для багатоколірного в'язання з обробкою у вигляді візерунків з геометричними і рослинними орнаментами, в цьому випадку можна скористатися малюнками для вишивання хрестом. Детальніше  Уроки в'язання гачком туніським 2Простое тунисское вязаніе2-й ряд. 1-й прийом. Набирати петлі, вводячи гачок під вертикальну стінку кожної петлі по всій ширині полотна.  2-й прийом.

Послідовно провязать всі набрані петлі (як на попередніх картинках), останню набірну петлю один раз, а потім всі петлі попарно.  Останній ряд полотна виходить дуже пухкий, тому після того як пов'язане полотно потрібного розміру, необхідно зробити завершальний ряд із з'єднувальних стовпчиків.  З правого боку полотна вийшов край - косичка, з лівого - з однієї нитки.

Фасонні лінії на просте плетінці читати ще 3Простая плетенка4Скрещенние петліЕслі, набираючи петлі, ввести гачок спочатку під 2-ю, потім під 1-ю петлю підстави, то вийде візерунок у вигляді хрестиків.  5Тунісская виворітна петляТунісское полотно, пов'язане такими петлями, схоже на виворітну в'язання спицями.  6Тунісская лицьова петляУзор, виконаний тунисскими лицьовими петлями, нічим не відрізняється від вив'язані на спицях особового полотна.

Туніський гачок. Зразки в'язання  Збільшенням і зменшенням петель. Горизонтальні розрізи  В'язання довгим гачком.

Схеми, візерунки  Поширені помилки при туніському в'язанні і як їх виправити 8Ажурное тунисское вязаніеТунісское ажурне в'язання гачком надзвичайно легко. Перший ряд петельок робиться за способом простого туніського в'язання. На зворотньому ряду послідовно пов'язують разом 2 і 3 або 3 і 4 петельки  попереднього ряду і замінюють їх такою ж кількістю повітряних петель.

У наступних рядах, щоб зробити ряд петельок, гачок протягують в повітряні петлі.  Короткі ряди для в'язання трикутників, ромбів.  Колекція візерунків 11Орнамент У туніському в'язанні орнамент зазвичай виконується на в'язках «проста плетінка" або «лицьова".  Малюнок орнаменту наноситься на папір у клітку так само, як для вишивки хрестом.

Кожній клітині відповідає одна витягнута петля, кожен ряд в'язання (1-й і 2-й етапи) відповідає ряду малюнка.  При виконанні 1-го етапу ряду набрати петлі, чергуючи нитки 2-3 кольорів, при виконанні 2-го етапу (пров'язуючи-ня горизонтальній ланцюжком) в'язати відповідно ниткою то одного, то іншого кольору, повторюючи малюнок 1-го етапу.

При виконанні орнаменту вільну нитку, яка не бере участі в роботі, треба протягувати по виворітній стороні в'язання. При переході від одного кольору до іншого нитки схрещувати.  Якщо ж кольорову нитку вводити з краю, тобто з першої петлі ряду, то в попередньому ряду останню петлю горизонтальної кіски 2-го етапу треба провязать ниткою нового кольору.

Щоб простягається з виворітного боку вільні від роботи нитки не стягували орнамент, полотно при в'язанні треба злегка розтягувати, але в той же час протягання ниток не повинні провисати.  При в'язанні довгим гачком не рекомендується використовувати візерунок з великим малюнком орнаменту, щоб по виворітній стороні не проходили занадто довгі протяжки.

Не рекомендуються багатобарвні малюнки, т. к. Туніське в'язання гачком цікавий спосіб в'язання в'язання гачкомвільні нитки, що проходять по виворітній стороні в'язання, створять велику потовщення в'язаного полотна. Джерело  C допомогою цієї техніки можна створювати різноманітні красиві речі: сумки, косметички, чохли для мобільного телефону і т. д.  Для схеми в'язання з бісером підійде будь-яка схема для вишивки.

14Моделі туніського в'язання В'язані кошики  В'язані рукавички, шапочка, пояс За матеріалами blogs.mail.ru

схеми в'язання, в'язання спицями, в'язання гачком, в'язання гачком