Туніське в'язання гачком

Туніське, викторианское в'язання, плетіння афганське або «тунель" виконується довгий гачком. При такій спосіб полотно виходить плоский і має яскраво виражені лицьову і виворітну боку, так як в'яжеться завжди по лицьовій стороні - спочатку в вліво, потім вправо. Речі, пов'язані з принципом туніського в'язання, виходять дуже міцними і шкарпетками, вони не розтягуються і не деформуються.

Гачок для туніського в'язання довжиною 35-45 см повинен бути гладким, із спеціальним обмежувачем на кінці, щоб петлі ряду, які набирають для вив'язування деталі на стрижень гачка, не стрибали в процесі роботи, особливо якщо полотно дуже широке. Розмір гачка залежить від його діаметра. Гачок підбирають таким чином, щоб він був у два рази товще нитки. Також довжина гачка для туніського в'язання може дорівнювати 15-20 см.

Такі гачки звичайно постачені спеціальним гнучким тросом, вони дуже зручні для виготовлення широкого полотна або для кругового в'язання. Важливою рисою туніського в'язання є те, що витрата пряжі при ній на 20% менше, чий при виготовленні полотна такий же щільності простим короткий гачком. Приступаючи до в'язання, в першу чергу виконують ланцюжок з повітряних петель, вона не входить в рахунок візерунка і не позначається як нульовий ряд.

Кожен ряд у туніської в'язанні виконується в два етапи. Перший етап називається складальний. На цій етапі петлі набираються на гачок з кожної петлі підстави в напрямку справа наліво по всій ширині полотна. На другому етапі - закріпним - провязивают всі набрані петлі у зворотному напрямку, зліва направо, не повертаючи виріб. Закінчуючи в'язання вироби, над останнім рядом провязивают ряд стовпчиками без накиду або напівстопчиком.

Довгим гачком можна в'язати різні візерунки, все буде залежати від того, як вводиться гачок при наборі петель в кожному першому ряду і яким способом ці петлі пров'язуються в кожному другому ряду. При наборі туніських стовпчиків гачок можна вводити під одну або декілька вертикальних ниток попереднього ряду, під горизонтальну ланцюжок всередині полотна, під вертикальну нитку на два ряди нижче і іншими способами. Між набираємо петлями можна робити накиди, перехрещувати петлі, а на закріпним етапі провязивать по дві і більше петель разом. За матеріалами www.liveinternet.ru

накидом, накид, гачок, візерунок, петля