Туніське в'язання довгим гачком

Цей цікавий спосіб в'язання довгим гачком відомий з давніх часів. Полотно туніського в'язання відрізняється чітким переплетенням ниток і майже не розтягується.  Для в'язання потрібен довгий рівний гачок з наконечником. Такий гачок можна зробити з металевої спиці, виточив борідку на гострому кінці спиці.

Підставою візерунка служить ланцюжок з повітряних петель, яку в'яжуть по довжині вироби. У в'язанні чергуються 2 ряди: 1-й ряд, що виконується справа наліво, і 2-й ряд, вивязивают зліва направо.  1-й ряд складається з петель, які послідовно протягують з кожної петлі ланцюжка, починаючи з 3-й від гачка (рис.  1, а).  Рис.

1. Виконання першого ряду туніського в'язання: а - набір петель; б - пров'язування петель  У 2-му ряду петлі провязивают так: спочатку одну (першу), потім по 2 разом (рис.  1, б). Набираючи 2-й ряд петель, гачок вводять справа наліво під кожну петлю 1-го ряду, розташовану вертикально (рис. 2).  Рис.

2. Туніське в'язання довгим гачком накидомВиконання другого і наступних рядів туніського в'язання: схема і загальний вид  Якщо, набираючи петлі, ввести гачок спочатку під 2-ю, потім під 1-ю петлю підстави, то вийде візерунок у вигляді хрестиків (рис. 3).  Рис. 3. Візерунок з схрещених петель туніського в'язання: схема і загальний вид  Усі візерунки можна в'язати з повітряною петлею. Це роблять, коли набирають петлі на гачок.

Протягнувши петлю з робочої нитки, її провязивают, потім вводять гачок під наступну петлю попереднього ряду (рис.  4).  В'язання може бути багатобарвним, при цьому нитку вільно протягують по вивороту.  Рис. 4. Візерунок туніського в'язання з повітряною петлею  Для виконання зразка в'яжуть ланцюжок і набирають петлі 1-го ряду звичайним способом, 2-й ряд складають так.

Підчепивши робочу нитку, провязивают 1-у петлю на гачку і в'яжуть повітряну петлю.  Знову піддягають робочу нитку, провязивают 3 петлі відразу.  Такі пучки з трьох петель роблять до кінця ряду, між пучками в'яжуть повітряну петлю. Після пров'язування петлі будуть згруповані по дві.

У наступному ряду, набираючи петлі, гачок вводять під кожну пару петель справа наліво і в повітряну петлю між парами почергово.  Пров'язуючи петлі, стежать за тим, щоб нові пари петель розташовувалися над парами попереднього ряду.  Ланцюжок і 1-й ряд петель виконують нитками одного кольору, 2-й і 3-й ряди - нитками іншого кольору.  Туніським в'язанням роблять шарфи, шапочки, кофтинки, спідниці, покривала, наволочки на диванні подушки, рукавиці та інші вироби.

Рукавиці починають в'язати знизу від манжети по викрійці (рис.  5). Спочатку готують зразок і роблять розрахунок петель, потім набирають петлі на ланцюжку, що дорівнює довжині розгорнутої рукавиці (2 половини), і в'яжуть рівне полотно до отвору для великого пальця. Для отвори пропускають петлі в основі (8-9 петель) і роблять стільки ж накидов на гачок з робочої нитки. Провязивают петлі звичайним способом і продовжують в'язання до початку спуску.

Спуск роблять двічі.  Для цього намічають середину в'язання і роблять спуск спочатку на правій, потім на лівій половині рукавиці.  Рис. 5. Викрійка рукавиці  Спуск петель роблять по викрійці в рядах пров'язування петель в напрямку зліва направо (рис.  6).  Для пальця набирають петлі по ширині отвору і в'яжуть верхню, потім нижню половину пальця.

Розгорнуті рукавиці отпаривают і зшивають: палець з виворітного боку, рукавицю по лицьовій петельним швом або стовпчиками без накиду. Рис. 6. Спуск петель в туніському в'язанні  Шапочка у вигляді ковпачка пов'язана з ниток сірого і бузкового (2 тони) кольорів (рис. 7). Її в'яжуть рівним полотном і зшивають на потилиці.

Починають в'язання знизу. Для початку роблять ланцюжок за обсягом голови, набирають петлі і провязивают їх. Туніське в'язання довгим гачком гачокУ 2-му і наступних рядах в'язання, набираючи петлі, гачок вводять у середину кожної петлі в напрямку від себе, як би проколюючи в'язане полотно з лицьового боку на виворіт.  Фактура такого в'язання дуже нагадує в'язання на спицях.

Після 10 рядів в'язання для обідка нитку обривають. Роботу повертають виворотом до себе, нитку закріплюють на полупетле ланцюжка і набирають петлі для в'язання ковпачка. У 6-му ряду починають вив'язувати візерунок. Рівне полотно виконують на висоту 14 см, потім починають збавляти петлі (див. рис.

6) в 8-9 місцях, так само віддалених один від одного. Шапочку зшивають.  По лінії шва. прикріплюють шнур. Смугу з 10 рядів в'язання відвертають догори і прикріплюють до ковпачку непомітними стібками. За бажанням всередину одворота можна вкласти смужку з поролону.  Рис.

7. Шапочка: загальний вигляд і візерунок для в'язання  Пояс роблять з кордової волосіні (рис. 8).  Для початку в'яжуть ланцюжок по довжині пояса, ряди візерунка розташовують по ширині пояса. 1-ю петлю протягують через 3-ю петлю ланцюжка, рахуючи від гачка, потім ще 4 петлі поспіль; 6 петель, що знаходяться на гачку, провязивают по 2 разом.

Набираючи 2-ряд петель, гачок вводять під петлі 1-го ряду справа наліво.  Набравши 4 петлі, гачок вводять в петлю ланцюжка і протягують 5-у петлю.  Всі петлі провязивают по 2 разом. За матеріалами www.my-style2006.narod.ru

гачок, в'язання на спицях, для в'язання, накид, накидом