Філейне в'язання

Філейної в'язання (1) Заняття веде Меліса, господиня  Доброго дня, любі мої умільці!  Сьогодні я хочу запропонувати вам бліц-курс по філейної в'язання гачком. Отже, філейне в'язання - це свого роду імітація філейної - гіпюрной вишивки, яка виконувалася на спеціально сплетеною сітці. Цей красивий вид рукоділля зараз втратив колишню популярність.

Його витіснили простіші у виконанні варіації. Філейної в'язання схеми в'язанняЗавдяки своїй красі і простоті виконання філейне в'язання з легкістю завоювало популярність у рукодільниць усього світу, і інтерес до цього виду рукоділля не слабшає.

У техніці філейної в'язання можна виконувати декоративні штучки, такі як серветочки, скатертини, фіранки, покривала тощо, а також одяг від ажурних літніх шкарпеток і мереживних вставок, до інтригуючих літніх светрики і костюмчиків. Милі штучки, виконані в техніці філейної в'язання, прикрасять ваш будинок, внесуть тільки йому властиве чарівність і затишок, підкреслять вашу природну красу та індивідуальність.  Зацікавилися?

Тоді звернемося до вивчення основних прийомів філейної в'язання.  Для роботи вам знадобиться: гачок (краще мати набір гачків),  в'язальні нитки,  ножиці,  трохи терпіння і старанності,  і ваші труди винагородяться по заслугах.  Основою філейної в'язання є сітка, яка виконується з стовпчиків і повітряних петель, одночасно шляхом заповнення окремих клітин сітки стовпчиками вив'язуються візерунок.

Рідше на окремих ділянках використовують інверсію, тобто малюнок складається з порожніх клітин на заповненому тлі. Зазвичай, і сітка і візерунок виконується нитками одного кольору, але іноді використовуються нитки і відмінного кольору, щоб підкреслити кордон між малюнком і сіткою, можлива навіть просто вишивка обробної кромки.

Найчастіше, сітка плететься з стовпчиків з 1 накидом, між стовпчиками 2 повітряних петлі, рідше використовуються сітки інших розмірів, залежно від мети.  Так, наприклад, щоб виріб вийшло квадратним, використовують полуторні стовпчики (патентні), для деяких моделей використовують сітку, пов'язану із стовпчиків з двома накидами та 3-ма повітряними петлями між ними; така сітка використовується у великих виробах, правильно підібраний дизайн і матеріал роблять вироби на такий сітці просто повітряними.

Можливе виконання дрібної сітки, в якій стовпчики з накидом відокремлюються тільки 1 повітряної петлею. Розмір сітки обов'язково вказується в інструкціях по виготовленню виробу.  У заповнених клітинах замість повітряних петель пров'язуються стовпчики з накидом, причому останній стовпчик попередньої клітини буде і першим наступної клітини.

Наприклад, у двох заповнених клітинах 7 стовпчиків, замість очікуваних 8, у трьох заповнених клітинах - 10 стовпчиків, замість очікуваних 12 і т.д.  Щоб виріб був красивим і акуратним, необхідно правильно розташовувати стовпчики. Гачок необхідно вводити в середину верхньої частини стовпчика, а не під дві косички нижнього ряду, щоб не порушувалася стрункість вироби.  Філейне в'язання повинно бути щільним.

Необхідно стежити, щоб не було розтягнутих петель і бовтаються стовпчиків.  Щоб уникнути розтягнутих верхніх петель, можна взяти гачок на пів розміру менше, ніж передбачено для пряжі такої ж товщини при іншому вигляді в'язання.  Для філейної роботи годяться практично будь-які нитки. Вибір ниток багато в чому буде визначатися обраним виробом.

Для фіранок, покривал, скатертин і т.п. більше підійдуть товсті нитки, для ніжного мережива - тонкі, бажано кручені, можна блискучі.  Зазвичай в описах виробів даються рекомендації з підбору ниток із зазначенням необхідної кількості. Але не турбуйтеся, якщо не знайдете ниток, які вказані в імпортних журналах.

Якщо у вас немає багатого вибору, не бійтеся експериментувати, зрештою, вигляд виробу багато в чому буде залежати від вашої майстерності.  Філейне в'язання - двостороннє, з петлями повороту.  Існує загальне правило, за яким стовпчики замінюються петлями підйому:  (F) замість 1 стовпчики з 3-ма накидами - 5 повітряних петель.  При відступі від цього правила кількість петель підйому обов'язково вказується в інструкції до моделі або у схемі в'язання.

Автор - Меліса За матеріалами www.nevestushka.ru

в'язання гачком, схеми в'язання, в'язання гачком, філейне в'язання, ажурний, гачок