В'язання філейної сітки

В'язання філейної сітки гачком Проста філейна сітка складається з повітряних петель по горизонталі і стовпчиків з накидом (високих стовпчиків) по вертикалі.  Філейна сітка 1 Ця сітка складається з комірок шириною в 2 петлі і висотою в стовпчик з накидом.

Спочатку вивязивают ланцюжок з повітряних петель, число яких повинно бути вдвічі більше кількості клітин по горизонталі на схемі, плюс 1 остання петля, плюс відповідна кількість петель підйому першого стовпчика першого ряду.  Вертикальні стовпчики можна провязивать стовпчиком з накидом, патентним стовпчиком з накидом або стовпчиком з двома накидами плюс 1 повітряна петля, при цьому одну петлю попереднього ряду пропускають.

Щоб отримати заповнену клітку, потрібно провязать на її місці два стовпчики з накидом в повітряні петлі попереднього ряду.  Філейна сітка 2 Ця сітка крупніше, ніж перша, і застосовується частіше. В'язання філейної сітки гачокУ ній кожна клітинка складається з трьох петель. Вертикальну сторону клітиниутворюють стовпчик з накидом і дві повітряні петлі.

В інших випадках - патентний стовпчик з накидом (або стовпчик з двома накидами) і 2 повітряні петлі. Заповнена клітина складається з трьох стовпчиків.  Кожен новий ряд починають і закінчують додатковим стовпчиком з накидом або стовпчиком з накидом іншого виду.  У кожному ряду перший стовпчик замінюють петлями підйому.

Стовпчик з накидом замінюють трьома повітряними петлями, патентний стовпчик замінюють трьома або чотирма повітряними петлями, а стовпчик з двома накидами - чотирма повітряними петлями.  Прямі збавляння Якщо потрібно зменшити кількість петель на початку ряду, а після цього зв'язати прямокутну клітку, перші петлі пропускають, виконуючи сполучні стовпчики, потім вивязивают першу клітку, починаючи з необхідної кількості петель підйому.

Таким чином, на початку ряду виходить "сходинка".  Косі збавляння Щоб виконати косе убавленіе на початку ряду, замість першого стовпчика вивязивают чотири повітряні петлі підйому і провязивают їх разом з трьома (або з двома - для філейної сітки 1) стовпчиками з накидом, вив'язані для наступної клітини.  Таким чином, на початку ряду отримують заповнений трикутник.

Щоб виконати косе убавленіе в кінці ряду, перед останньою петлею вивязивают три (для сітки 1 - два) стовпчики з накидом. Потім ці стовпчики провязивают разом із стовпчиком з двома накидами, вив'язаним в останню клітку.  Косе убавленіе порожній клітини Якщо на початку ряду потрібно отримати не заповнений, а порожній трикутник, то вивязивают одну зайву петлю підйому, а потім виконують стовпчик як звичайно.

Щоб виконати таке ж косе убавленіе порожній клітини в кінці ряду, виконують скошений стовпчик, який повинен бути вище всіх інших стовпчиків даної сітки, тобто для сітки з стовпчиків з накидом треба зв'язати стовпчик з двома накидами, а для сітки з стовпчиків з двома накидами останнім треба зв'язати стовпчик з трьома накидами.  Пряме поповнення Якщо потрібно додати клітинки на початку ряду, то для них вивязивают потрібну кількість повітряних петель і петлі підйому, а потім на цих петлях вивязивают нові клітини.

Додаток петель в кінці ряду відбувається іншим способом.  Після останнього стовпчика вивязивают необхідну кількість петель. Потім роблять три накиду, вводять гачок в основу останнього провязани стовпчика і витягають нитка трохи довше, ніж зазвичай. Після цього попарно провязивают все накиди, в результаті чого виходить пряма порожня клітка.

Косі додавання заповнених клітин Щоб додати петлю трикутничком на початку ряду, спочатку вивязивают необхідну кількість повітряних петель для підйому і одну додаткову повітряну петлю.  Потім вивязивают три (для філейної сітки 1 - два) стовпчики з двома накидами і додатковий стовпчик на один накид більше.

Якщо потрібно додати кілька клітин на початку ряду, то від окремого клубка вивязивают ланцюжок з повітряних петель, на якій будують нову сітку, і акуратно з'єднують її з основною в'язкою.  Крім чергування порожніх і заповнених клітинок, малюнок може створюватися різними Бріді з повітряних ланцюжків, складаючи всілякі малюнки у вигляді хрестиків, зірочок, сніжинок, квіточок.

Що стосується техніки філейної в'язання, можна скористатися одним із двох способів:  Вив'язувати малюнок разом з сіткою. Як малюнок може послужити будь для вишивки хрестиком.  Зв'язати гачком сітку, а потім вишити її штопальні швом або в техніці "філе-гіпюр".  Цей спосіб здається більш делікатним і естетичним.

В якості ілюстрації можна привести малюнок - вишивку з давньослов'янським мотивом "Пава". Темні клітини заповнюються настилом з обведенням. Усередині тулуба вишивають "павучків". "Стебла" "квіток" з натягнутих ниток.  Звичайно ж, вишивка повинна бути кольоровою.

На наступних малюнках - перегукуються мотиви для вишивки настилом по в'язаному сітці, при бажанні їх можна і вив'язати.  На малюнках нижче - схеми для філейної в'язання найбільш популярних мотивів. За матеріалами needlework.ekzark.com

накидом, гачок, накид, схема, філейне в'язання, петля