Філейне в'язання доступно навіть початківцям

Філейної в'язання грунтується на наслідування мережива філе і являє собою чергування порожніх і заповнених клітин на сітці, що дає своєрідну гру світла і тіні. Полотно, виконане в техніці філейної в'язання, добре тримає форму. Філейна техніка в'язання добре підходить для виконання скатертини, серветок, покривал, фіранок. Також гарні в філейної виконанні літні кофтинки, маєчки, сукні, жилети і т.д.

Філейної в'язання доступно навіть початківцям в'язальниця.  Зазвичай філейна сітка являє собою чергування стовпчиків з накидом і повітряних петель, але є й різні варіації сполучень стовпчиків з двома і більшим числом накидов. Кількість повітряних петель також може бути різним.

Філейної в'язання виконується за схемами де порожня клітка відповідає також порожній клітці візерунка, а заштрихована заповненої клітці візерунка, пров'язування в ній стовпчиків з накидом.  Найкраще для філейної в'язання підходить пряжа з бавовни, але також використовується льон, віскоза і інші змішані пряжі з цих волокон.

Приклад в'язання філейної сітки з чергуванням стовпчики з одним накидом і двома повітряними петлями, заповнену клітку утворюють три стовпчики з накидами. Приклад в'язання філейної сітки в шаховому порядку.  Додаток клітин.  Для додавання однієї порожньої клітки на початку ряду пров'язується 7 повітряних петель підйому, повертаємо роботу і виконуємо ст. с / н в стовпчик попереднього ряду.

Для додавання клітини в кінці ряду пров'язуємо 2 повітряних петлі і робимо стовпчик з 3-ма накидами в останню петлю попереднього ряду.  Для додавання декількох порожніх клітин на початку ряду, необхідно розрахувати число клітин підйому.  Наприклад для додавання 2-х клітин: 3 повітряні петлі для середньої клітини +7 петель підйому для крайнього клітини, далі в'яжемо ст с / н в 8-у петлю від гачка, 2 повітряних петлі та ст. с / н в останній стовпчик попереднього ряду.

Кілька порожніх клітин в кінці ряду додаємо також як і одну, повторюючи необхідну кількість разів і пров'язуючи стовпчик з 3-ма накидами в середню частину останнього стовпчика.  Для додавання однієї повної клітини на початку ряду в'яжемо 5 повітряних петель підйому і починаємо в'язати стовпчики з накидом в 3-ю петлю від гачка, далі в'яжемо ст. с / н в наступну петлю і ст. с / Нp в останній стовпчик попереднього ряду.

Для додавання заповненої клітини в кінці ряду пров'язуємо 3 стовпчики з 2-ма накидами в нижню частину попереднього ряду.  Для додавання кількох заповнених клітин на початку ряду, так само як і для порожніх необхідно розрахувати кількість повітряних петель.

Наприклад для 2-х заповнених клітин: 3 повітряні петлі для середньої клітини + 5 повітряних петель підйому для крайнього клітини, пров'язуємо їх і починаємо в'язати стовпчики з накидом з 4-ої петлі від гачка.  В кінці ряду додаємо кілька повних клітин так само як і одну, розраховуючи що для кожної клітини потрібні 3 стовпчики з 2-ма накидами.  Зменшення клітин.

Для збавляння клітин на початку ряду перейдіть за допомогою сполучних стовпчиків до потрібного стовпчика попереднього ряду, від якого починається верхній ряд і в'яжіть 5 повітряних петель підйому.  Якщо вам необхідно зменшити клітинку в кінці ряду, просто не довязивайте на ту кількість клітин, що необхідно зменшити.  Діагональна убавка на початку ряду: Діагональна убавка в кінці ряду: Схема косого збавляння філейної сітки: За матеріалами domihobby.ru

накид, накидом, філейне в'язання, плаття