Амігурумі схеми в'язання

Амігурумі це мініатюрні м'які іграшки в'язанняВ'язати амігурумі за схемами дуже легко. Набагато складніше розібратися в самій схемі. Розглянемо три варіанти - словесний опис російською, схеми в таблицях і цифрах і японські схеми в картинках. Почнемо розбирати від простого - до складного. Опис російською Це найпростіші і самі точні описи. Новачкам найкраще починати саме з них.

На щастя, в Інтернеті є не тільки розумні опису красивих іграшок, але і докладні майстер-класи з фотографіями та поясненнями. Як правильно читати подібні схеми? Деталь іграшки може починатися двома способами:

1. кільце амігурумі (його можна в'язати кількома способами, але amigurumi.com.ua пропонує вам починати з 2 вп і в другу від гачка провязивать 6 сбн, після чого можна підтягнути стартову нитку, щоб закрити дірочку, якщо вона раптом з'явилася) 2. ряд повітряних петель, який перетворюється в овал в'язанням кругових рядів.

Тому якщо написано: "2 вп і 6 СБН в другу від гачка" - це звичайне коло, а якщо значиться: "Наберіть 6 вп, пров'яжіть 4 сбн, починаючи з другої петлі від гачка ..." - це овал (він виходить від кругового в'язання зверху і знизу ланцюжка з повітряних петель). Другий спосіб найчастіше використовується для ніжок і рідше - ручок (але таким же способом можна зв'язати і голову, і тіло, і інші деталі).

Коли кільце амігурумі готове (це найчастіше 1-й ряд, хоча іноді умільці вважають перші дві петлі 1-м поруч, а 6 СБН 2-м), рухаємося далі. Дуже важливо звертати увагу на цифри, які позначені в кінці ряду в дужках. Це загальна кількість петель, яке повинно вийде. Наприклад: 1 ряд: набрати 2 вп і пров'язати 6 СБН в другу від гачка петлю [6. 2 ряд: * прибавка *. Повторити * 6 разів [12. 3 ряд: * 1 СБН, надбавка *. Повторити * 6 разів [18.

Тобто 1 ряд - це кільце амігурумі. 2 ряд - шість збільшень (6 сбн, які вже у нас були + 6 збільшень = 12 СБН). Тобто у другому ряду маємо отримати 12 петель, про що і говорить цифра в дужках. Третій ряд ми в'яжемо збільшення у кожну другу петлю (тобто знову 6 збільшень: 12 + 6 = 18). Однак варто звернути увагу на те, що в деяких описах перший ряд може не враховуватися.

Найбільше проблем у початківців виникає, коли справа доходить до в'язання по колу без надбавок і убавок. Часто ці ряди умільці позначають, як "без змін". Це означає, що в ряду повинна бути стільки ж петель, як і в попередньому (про що додатково свідчить і цифра в дужках). Але багато хто розуміє це як "в'яжемо так само, як і попередній ряд", тобто з збільшеннями.

В результаті, замість закругленою деталі виходить ... хвиля чи квіточку. Щоб уникнути плутанини, останнім часом на сайті ми стали вказувати у схемі замість "без змін" - "СБН в кожну петлю по колу". Тобто ряд без надбавок і убавок. Обов'язково використовуйте при в'язанні маркер (це може бути шпилька або кольорова нитка, яка позначить початок ряду).

Завдяки їй, ви ніколи не втратите початок і кінець ряду, не заплутаєтеся в числах, а відповідно - заощадите собі час. Також бувають труднощі з позначенням повторень. Це можуть бути дужки або зірочки. Наприклад: 3 ряд: * 1 СБН, надбавка *. Повторити * 6 разів [18. 3 ряд: (1 СБН, надбавка) 6 разів [18. Це два варіанти написання однієї й тієї ж і виходить, що комбінацію з одного стовпчика без накиду і однієї надбавки треба провязать 6 разів.

Схеми в таблицях і числах Такі таблиці - теж не рідкість. Читати їх складніше, але цілком реально. Правда, тут не завадить трохи досвіду у в'язанні амігурумі. Таблиця складається з декількох стовпців - номери ряду і кількості петель, яке в підсумку повинно вийде (дивіться на фото 1).

Тобто якщо деталь починається з класичних 6 сбн, то далі (найчастіше) кількість петель в кожному наступному ряду буде збільшуватися на 6 петель: 12, 18, 24, 30 ... Якщо в'язання починається з 7 петель, то - 14, 21, 28, 35 відповідно (тобто по 7 збільшень у ряду). Однак звіряйте всі деталі з фото, так як ніжка, швидше за все, буде починатися з ланцюжка повітряних петель. Складні деталі, такі як ніжки або мордочка, вив'язуються дещо по-іншому.

Тобто в цих випадках найчастіше не може бути рівномірних збільшень і убавок. Для ніжки убавкі в'яжуться тільки з одного боку, що допомагає формувати носочек. Якщо це мордочка кота або зайця, то надбавки будуть йти тільки по верху носика, щоб надати правильну форму. Якщо ви в'язали подібні деталі, то впораєтеся і з цим завданням.

Але якщо раптом не вийшло, можна попросити поради ось. Японські схеми в картинках Це найскладніші схеми. Але їх теж можна навчиться читати і розуміти. Звичайно, ієрогліфи вам навряд чи вдасться вивчити, але зв'язати іграшку легко. Японські схеми дуже схожі зі схемами в таблицях, які ми розглянули вище.

Тобто японці дають саму схему в символах і табличку поруч: перший стовпець це номер рядів (читаємо знизу вверх), другий підсумкове кількість петель в ряду. Тут важливо використовувати як таблицю, так і схему в символах. Найчастіше японські іграшки досить прості і прибавки-убавкі у них йдуть рівномірно. Однак для уникнення помилок краще це перевірити за схемою. Хрестик в схемі це СБН, хрестик в галочці прибавка, хрестик у будиночку убавка.

Схеми також можуть бути різнокольоровими (коли частина тіла вив'язуються двома чи навіть трьома кольорами). Це зазначено на схемі в символах. Як розпізнати, де яка частина тіла? Звіряйте з картинкою самої іграшки. Найчастіше іграшка в'яжеться з голови це найбільша деталь. Ніжки та хвостики найменші і тоненькі.

Якщо зв'язати всі деталі за схемами, то в процесі вже буде не так складно розібратися, що і куди. Але якщо ви не впевнені у своїх силах, спробуйте пошукати в Інтернеті перекладу японських схем більшість з них вже є російською. Подивіться на фото 2. Цифрою 1 відзначена схема в символах. Тут йдуть ряди з збільшеннями (6 рядів). Цифрою 2 відзначена та частина, яка йде без надбавок (СБН по колу - 3 ряди) і далі - з убавкамі (4 ряди).

Цифрою 3 зазначено номери рядів в таблиці, їх потрібно рахувати знизу вгору. Цифрою 4 - кількість петель в кожному ряду. Тобто виходячи з цієї схеми ми робимо висновок: починати треба з кільця амігурумі, в якому 7 СБН, далі робимо рівномірні надбавки (по 7 у ряду). З 7-го по 9-й ряд в'яжемо сбн по колу, починаючи з 10-го - робимо по 7 убавок в ряду.

За матеріалами amigurumi.com.ua

схема, петля, накидом, накид, в'язання